EU zaprijetila Bjelorusiji

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je Bjelorusiju da ne drži na svom teritoriju rusko nuklearno oružje, uz objašnjenje da bi se ta zemlja mogla suočiti s dodatnim sankcijama ako to učini. 

"Bjelorusko skladištenje i čuvanje ruskoga nuklearnog oružja značilo bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju europskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njezin izbor, a EU je spremna reagirati uvođenjem dodatnih sankcija", tvitao je Borrell.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je objavio da Moskva planira premjestiti i spremiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Poljska je oštro kritizirala Putinovu objavu.

"Osuđujemo ovakvu prijetnju miru u Europi i svijetu", rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Varšavi.

Ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas smireno je reagirao na najavu Kremlja o premještaju nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju.

Ovim potezom Putin želi zastrašiti zemlje koje podupiru Ukrajinu, napisao je Anušauskas u nedjelju na Facebooku.

Prema ministrovim riječima, ne bi trebalo biti posebne reakcije na objavu ruskih planova.

"Obrana zemalja članica NATO-a od prijetnje nuklearnim oružjem zajamčena je bez obzira na to je li oružje stacionirano zapadno od naših granica (Kalinjingradska oblast), istočno (Bjelorusija) ili sjeverno (Lenjingradska oblast)", napisao je Anušauskas.

Litva graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom, kao i s ruskim saveznikom Bjelorusijom.
 

Pročitajte više