EU želi osnovati ured koji bi skupljao dokaze ruskih zločina

Foto: EPA

PRVI korak u borbi protiv nekažnjivosti zločina počinjenih u agresiji Rusije na Ukrajinu mogao bi biti uspostava tužiteljskog ureda koji bi prikupljao dokaze, izjavio je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

"Prvi korak mogao bi biti uspostava tužiteljskog ureda koji bi prikupljao dokaze", rekao je Reynders danas prije početka neformalnog sastanka ministara pravosuđa u Stockholmu, na kojem je jedna od glavnih tema kako osigurati da ratni zločini u Ukrajini ne prođu nekažnjeno.

Ured bi bio smješten u Haagu

Ured bi bio smješten u Haagu, u sjedištu Eurojusta, agencije EU za pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima. Reynder kaže da bi se mogao brzo uspostaviti. Europska unija zauzima se da se osnuje posebni sud za ruske zločine u Ukrajini i u očekivanju da se za to prikupi kritična masa potpore u međunarodnoj zajednici, želi krenuti s prikupljanjem dokaza.

Krajem studenoga prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je osnivanje specijaliziranog suda uz potporu Ujedinjenih naroda, koji bi sudio za ruske zločine. "Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući za zločine agresije protiv suverene države", rekla je Von der Leyen.

Na stolu su dvije opcije - jedna je uspostava ad hoc međunarodnog suda, poput Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a druga je takozvana hibridna opcija, gdje bi jedan nacionalni sud, najvjerojatnije ukrajinski, ali s međunarodnim sucima, sudio za zločine ruske agresije.

Pročitajte više