Euleks spriječio sukob Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici

PRIPADNICI međunarodne policije Euleks i specijalci KFOR-a uspjeli su spriječiti sukob pripadnika srpske i albanske nacionalnosti na mostu preko rijeke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, prenose danas mediji u Srbiji.

Sukobu između Srba i Albanaca, koji žive u podijeljenoj Mitrovici, prethodili su lokalni izbori koji su se u nedjelju održavali u dijelu grada većinski nastanjenom Srbima, a koje je raspisala Srbija. Sukobljene su se strane na mostu međusobno gađale kamenjem, pri čemu je ozlijeđeno najmanje dvoje Srba i petoro Albanaca.

Prema pisanju beogradskog Blica, do bliskog kontakta oko 700 Albanaca i oko 1.500 Srba došlo je na sredini mosta nakon što je grupa Albanaca uz povike „OVK, OVK“ i pjevanje lokalnih pjesama krenula preko mosta u srpski dio grada. Demonstranti su razbili kordon specijalne kosovske policije, što je bio signal Srbima da krenu sa sjeverne strane.

No sukob većih razmjera spriječili su specijalci Euleksa, koji su zaustavili sukobljene strane uz upotrebu suzavca, a nakon smirivanja situacije Euleks je uz pomoć KFOR-a zabranio prelazak preko mosta, blokirajući promet vojnim vozilima i vodenim topovima. Nakon sat vremena demonstranti su se razišli, no Euleks i KFOR su iz preventivnih razloga još nekoliko sati okolne prometnice držali pod blokadom.

Pročitajte više