Euro ojačao, a dolar oslabio

Foto: EPA

NA svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, dok je euro ojačao, premda je sve manje vjerojatno da će Europska središnja banka ove godine povećati kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošlog tjedna 0,4 posto, na 96,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 110,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,35 posto, na 1,1335 dolara.

Napredak u trgovinskim pregovorima

Dolar se našao pod blagim pritiskom u petak jer je nakon poruka o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijoj imovini.

Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da postoje vrlo dobri izgledi da će SAD i Kina postići dogovor o okončanju trgovinskog rata, da je sklon produžiti rok za dogovor i nakon 1. ožujka te da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Američki i kineski pregovarači postigli su napredak i produžit će pregovore za dva dana do nedjelje, kazao je Trump nakon sastanka u Bijeloj kući sa zamjenikom kineskog premijera Liu Heom.

Liu se složio da je došlo do velikog napretka i poručio da će kineska strana uložiti maksimalne napore kako bi se u konačnici postigao dogovor.

To je potaknulo nadu ulagača da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Fed ostaje strpljiv

Prošle je srijede, pak, objavljen zapisnik sa sjednice američke središnje banke u siječnju, koji je pokazao da mnogi čelnici Feda nisu sigurni kakva bi trebala biti prilagodba kamata tijekom ove godine.

Fed je podizao kamate tri godine, pri čemu ih je lani povećao u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Još prije nekoliko mjeseci poručivao je da će u ovoj godini trebati dodatno povećati cijenu novca, no zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, posljednjih mjeseci poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata.

Zapisnik sa sjednice Feda pokazao je da njegovi čelnici smatraju da u postojećim okolnostima stanka u podizanju kamata ne predstavlja veći rizik.

"Čini se da je ljestvica koju bi trebalo preskočiti kako bi se nastavile podizati kamatne stope postavljena prilično visoko. Nekoliko dužnosnika Feda poručilo je da bi povećanje kamata bilo nužno samo ako inflacija poraste više nego što se očekuje. S obzirom na situaciju, mi očekujemo da Fed ove godine neće mijenjati kamate, a da bi ga daljnje usporavanje globalnog gospodarstva mogla natjerati da u 2020. godini smanji kamate za ukupno 0,75 postotnih bodova", kaže Paul Ashworth, ekonomist u tvrtki Capital Economics.

Malo vjerojatno povećanje kamata ECB-a

U takvim okolnostima euro je ojačao prema američkoj valuti, premda je zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone i popuštanja inflacijskih pritisaka sve manje vjerojatno da će Europska središnja banka (ECB) povećati kamate.

Još prije nekoliko mjeseci očekivalo se da bi ECB u drugoj polovici ove godine mogao početi povećavati kamate, koje se kreću na rekordno niskim razinama.

No, to je sve manje vjerojatno, a čak je moguće, kažu analitičari, da će ECB uvesti nove poticajne monetarne mjere ako se usporavanje rasta gospodarstva eurozone nastavi.

Pročitajte više