Euro oslabio prema dolaru

Ilustracija: EPA

EURO je znatno oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem neočekivano slabih podataka iz njemačke industrije i smanjenih prinosa na njemačke državne obveznice u kontekstu pojačane nesklonosti trgovaca riziku.

Euro je prema dolaru oslabio 0,7 posto, na 1,1288 dolara. Prema jenu bio je u minusu gotovo jedan posto. Dolarov je indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao 0,3 posto, na 96,71 bodova.

Nabava u Njemačkoj najniža od 2013. godine

U fokusu je trgovaca danas bio indeks menadžera nabave u Njemačkoj koji je u ožujku pao na 51,5 bodova, najnižu razinu od lipnja 2013. godine, pokazuje izvješće londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

Iako su vlada u Berlinu i Europska komisija već početkom mjeseca snizile procjene gospodarskog rasta Njemačke, a Europska središnja banka uvela novi program jeftinih kredita za banke, slabi podaci iz industrije potpirili su bojazni da njemačko gospodarstvo možda usporava snažnije no što se očekivalo.

Današnji indeksi menadžera nabave za eurozonu retrospektivno opravdavaju odluku ECB-a o produljenju monetarnih poticaja, budući da slabost izvoznog sektora upućuje na zaključak da su male šanse za oporavak gospodarstva u prvoj polovini ove godine, konstatiraju ekonomisti RBC-a.

U takvom su okruženju izražene nesklonosti riziku prinosi na 10-godišnje njemačke državne obveznice ušli u negativan teritorij prvi put od listopada 2016. da bi se njima sinoć trgovalo uz prinos od 0 posto.

"Podaci su bili slabi, a euro pritišće i pad prinosa na obveznice", konstatira Manuel Oliver iz londonskog ureda francuske banke Credit Agricole.

Funta se oporavila nakon jučerašnjeg gubitka

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja se danas oporavila nakon jučerašnjeg gubitka, najvećeg u ovoj godini, nakon što je britanska premijerka Theresa May kupila malo vremena od Europske unije za pripremu Brexita.

Europski čelnici dali su May dva tjedna - do 12. travnja - da pripremi izlazak Britanije iz EU-a u slučaju da britanski parlament treći put odbije njezin plan.

Ako Britanija ne ratificira sporazum o razdruživanju do 12. travnja, morat će birati između izlaska iz EU-a bez sporazuma i dulje odgode ako pristane sudjelovati na izborima za Europski parlament, koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.
 

Pročitajte više