Eurodizel iz prevrnute cisterne nije onečistio vodu u Kaštel Lukšiću

Državna vodopravna inspektorica Volga Ganza potvrdila je nakon očevida kako eurodizel što je istekao iz cisterne koja se jučer popodne prevrnula na Jadranskoj magistrali kod Kaštel Lukšića nije onečistio površinske vode i izvor vode u blizini mjesta nesreće. L

U tom izvoru danas, nakon očevida, nije bilo tragova onečišćenja, iako se dio eurodizela izlio u potok pokraj ceste, a onečišćen je i manji dio obradive zemlje uz cestu.

U pretakanju goriva utvrđeno je kako je iz cisterne iscurio manji dio količine eurodizela, oko šest tisuća litara, jer je bio oštećen samo jedan od triju spremnika obujma po 10 tisuća litara.

Tvrtka CIAN, specijalizirana za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja, pravodobno je postavila branu oko cisterne i gorivo prekrila aktivnom pjenom, spriječivši tako veće onečišćenje, a vatrogasci su djelomice zatvorili otvor na spremniku goriva.

Policija još nije utvrdila uzroke jučerašnje nesreće kad se iz još nepoznatih razloga prevrnula cisterna pazinskog autoprijevozničkog poduzeća "Miletić" koja je za OMV Istrabenz prevozila 30 tisuća litara eurodizela. No neslužbeno se doznaje kako je vozač cisterne naglo skrenuo kako bi izbjegao sudar s automobilom što je skretao ulijevo prepriječivši mu se na putu. Cisterna se pritom prevrnula.

Vozač cisterne bio je lakše ozlijeđen, ali je nakon medicinske obrade pušten iz splitskog KB-a.

Cisterna je oko 18 sati podignuta i gorivo pretočeno u drugu cisternu, a redovit promet uspostavljen je tek oko 20 sati. Do tada je promet preusmjeravan na "staru" kaštelansku cestu, što je izazvalo goleme gužve.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više