Europa osuđuje ubojstvo Yassina

SADAŠNJE i buduće članice Europske unije osudile su u ponedjeljak ubojstvo duhovnog vođe Hamasa Ahmeda Yassina i smatraju da takvo ubijanje, koje se protivi međunarodnom pravu, neće pomoći u borbi protiv terorizma.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je po dolasku na sastanak šefova diplomacije EU-a da Izrael ima pravo braniti se od terorizma, ali da mora djelovati u skladu s međunarodnim pravom.

"(Izrael) nema pravo poduzimati ovu vrstu nezakonitog ubijanja i stoga mi to osuđujemo", rekao je on novinarima.

"To je neprihvatljivo, neopravdano i malo je vjerojatno da će postići svoj cilj".

Drugi ministri EU-a dali su slične komentare i izrazili bojazan da bi se osveta Hamasovih pristaša mogla proširiti na Europu.

"Bojim se da bi tom moglo imati vrlo negativne posljedice, ne samo što se tiče izraelsko-palestinskog sukoba nego se bojim da raste prijetnja terorističkih napada i na druge zemlje, uključujući europske", izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz.

"Strahujen da ćemo biti suočeni s novim nasiljem", rekla je novinarima šefica luksemburške diplomacije Lydie Polfer.

"Naravno da smo protiv ubijanja kao što je ovo. To ne vodi naprijed. Postoji samo jedan put, a on je politički", smatra danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller.

Francuska je također osudila pogubljenje osnivača i duhovnog vođe Hamasa, koje se protivi međunarodnom pravu.

Taj napad nosi vrlo ozbiljan rizik širenja napetosti u cijeloj regiji, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je da "ta vrsta akcije uopće ne pridonosi stvaranju uvjeta za postizanje mira" te da je to jako loša vijest za mirovni proces.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više