EU prijeti da će kazniti Google, Amazon, Facebook i Apple ako se ne drže pravila

Foto: Epa

DUŽNOSNICI diljem Europe predstavili su danas zakon koji će europskim regulatorima dati nove ovlasti u ophođenju s američkim tehnološkim divovima pa će moći dodijeliti goleme novčane kazne u slučaju prekršaja ili čak zabranu poslovanja u slučaju ponavljanja kršenja zakona.

Europska komisija objavila je niz nacrta politika koji bi trebali prisiliti tvrtke poput Amazona (AMZN), Applea (AAPL), Googlea (GOOGL) i Facebooka (FB) na promjenu poslovne prakse.

Iznimno velike novčane kazne

Prema Zakonu o digitalnim uslugama, velike kompanije koje se bave društvenim medijima i internetskom trgovinom čekat će nove obveze uklanjanja ilegalnog i štetnog sadržaja sa svojih platformi. Drugi prijedlog pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima odnosio bi se na sprječavanje nelojalne konkurencije.

"Ta dva prijedloga imaju jednu svrhu: osigurati da mi kao korisnici imamo pristup širokom izboru sigurnih proizvoda i usluga online te da tvrtke koje posluju u Europi mogu slobodno i pošteno konkurirati online baš kao i offline", navodi u priopćenju Margrethe Vestager, povjerenica Europske unije za tehnološka pitanja.

Tehnološke tvrtke koje ne uspiju ukloniti ili ograničiti širenje ilegalnog sadržaja na njihovim platformama čekat će, prema novom zakonu, novčana kazna u iznosu do 10% njihove godišnje prodaje.

Očekuje se da će se tehnološke tvrtke snažno usprotiviti prijedlozima, piše CNN.

Na meti i u SAD-u

Predloženi zakon, koji bi mogao stupiti na snagu tek nakon niza godina i s velikim revizijama, samo je dio globalnog pritiska na velike tehnološke kompanije.

U Sjedinjenim Državama, savezna vlada i države pokrenule su razne tužbe protiv Googlea (GOOGL) i Facebooka (FB), a federalno povjerenstvo za trgovinu želi prisiliti Facebook da proda Instagram i WhatsApp.

Vlada Velike Britanije upozorila je da je spremna zabraniti platforme koje nova pravila ne shvaćaju ozbiljno i izreći kaznene sankcije višim menadžerima.

Pročitajte više