EUROPA SLAVI BOŽIĆ KROZ RAZLIČITE TRADICIJE

Proslave Božića u Europi, miješajući poganske i kršćanske tradicije, odražavaju neizmjernu raznolikost povijesti i kulture naroda Starog kontinenta. L

Od Osla do Seville, od Dublina do Varšave, blagdan se slavi 25. prosinca ili večer ranije, tradicionalnim objedom za Badnjak.

Biblijske reference održale su se u cijeloj Europi i na Božić se slavi rođenje Krista, iako je to već dosta svjetovni praznik.

U Švedskoj, članovi većinske luteranske crkve idu na službu 25. ujutro, dok u katoličkom Portugalu vjernici slave polnoćku nakon "ceia de Natal" (Badnje večere).

U Italiji, Božić se slavi između 24. i 25. prosinca, no tradicija ukorijenjena u Rimu daje prioritet Badnjaku. Suprotno većini Francuza, Nijemci, koji se pripremaju kroz Advent svake nedjelje u prosincu, ne rade na Badnjak.

Razlike se, naravno, nalaze i na tanjurima. Uz portugalski bakalar i španjolske plodove mora, niti na talijanskom meniju nema nikakvog mesa, već samo povrće i riba pržena u obliku uštipaka. Šaran u votki ili vinu glavno je jelo obilnog božićnog objeda u Poljskoj ili Mađarskoj, dok Irci i Englezi jedu pečenu puricu.

Francuska antropologinja Martyne Perrot, autorica "Božićne etnologije" (Grasset, 2000.), nalazi zajedničke elemente u svim europskim zemljama od 19. stoljeća.

"Postoje vrlo europske, pa i svjetske prihvaćene stvari, primjerice to što je Božić postao obiteljskim blagdanom" i što su djeca u središtu pozornosti, primjećuje. Zbog njih se pojavljuju Djed Mraz i Sveti Nikola.

"Osim malog Isusa, darivaoci su posve poganski likovi, čak i u SAD, gdje je Djed Mraz potekao od Svetog Nikole, kojeg su ranije preuzeli Nijemci i Nizozemci", piše Martyne Perrot.

U Velikoj Britaniji, Djed Mraz (Father Christmas ili Santa) dolazi na sanjkama koje vuku sobovi, spušta se niz dimnjak da bi napunio kamione ili lutke koje su djeca ostavila uz krevet. U Francuskoj, djeca otvaraju poklone ispod bora ujutro 25. prosinca ili 24. navečer.

U mnogim poljskim i njemačkim obiteljima, jedan član obitelji, obično otac, dijeli poklone nakon što je obukao posebnu odoru. U Portugalu, Djed Mraz također dolazi kroz dimnjak u noći između 24. i 25. prosinca. U Njemačkoj, "Christkind" (dijete Isus), uz zvuk zvona, dijeli poklone 24. prosinca popodne ili navečer, nakon jedne od misa koje se slave cijeli dan.

Crkva neprestano podsjeća da je u kršćanskoj tradiciji ustvari dijete Isus taj koji donosi darove pa i zahvalnost djece mora biti upućena njemu. Zbog tog su načela i francuski redovnici 1951. u Dijonu spalili lik Djeda Mraza.

Jesu li mislili da je taj veliki starac u crvenom odijelu sam vrag? Pod pritiskom Crkve, Italija je u 1980-ima ukinula praznik "befane", vještice s juga zemlje koja je djeci donosila poklone na Tri kralja (6. siječnja), no zbog prosvjeda javnosti, blagdan je morao biti ponovo uveden.

Pročitajte više