Europa u tuzi nakon smrti Anne Lindh

CIJELA Europa izražava sućut i nevjericu nakon smrti švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh, koja je u srijedu poslije podne izbodena nožem u robnoj kući u središtu Stockholma, a u četvrtak ujutro podlegla ozljedama.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, izjavio je da je "cijela Europa u tuzi".

"Cijela Europa je u tuzi i nadam se da će odgovorni za to ubojstvo biti ubrzo pronađeni i kažnjeni", stoji u Frattinijevoj poruci upućenoj švedskoj vladi "u ime Europske unije i zemalja koje uskoro ulaze u Uniju".

Francuski predsjednik Jacques Chirac je nazvao švedskog premijera Goeran Perssona i izrazio "tugu i zaprepaštenje" zbog smrtonosnog napada na ministricu Lindh, prioćila je Elizejska palača.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je nekoliko minuta nakon objave vijesti da je Anna Lindh podlegla ozljedama da je "duboko potresen". On je uputio sućut svoje vlade "njezinoj obitelji, prijateljima i Šveđanima".

Anna Lindh je "predstavljala ono najbolje u Švedskoj i Europi", a njezina smrt je "užasan događaj i užasna tragedija", rekao je Straw.

Straw ističe da je Lindh bila "jedna od najaktivnijih ministara vanjskih poslova u Europi i jedna od glavnih političara u Švedskoj", a istodobno je bila "potpuno privržena obitelji". "Imala je izvanrednu sposobnost pronalaženja ravnoteže između tih dviju uloga", dodao je britanski ministar.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je u ime svoje vlade da je "šokiran groznom viješću" o smrti Anne Lindh.

"Anna Lindh je bila uvjerena Europljanka, vrlo dobra ministrica vanjskih poslova i također vrlo dobra prijateljica", izjavio je Fischer, koji je bio na rubu suza.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner izjavila je da je "osobno pogođena i potresena" tragičnom viješću.

"Anna Lindh je bila puna životne radosti i gorljivo se zauzimala za europske ciljeve", rekla je Ferrero-Waldner.

"Tragično je što smo izgubili Annu Lindh na tako besmislen način", rekao je danski ministar vanjskih poslova Anders Fogh Rasmussen.

"Lindh je bila kompetentna, poštovana i angažirana predstavnica Švedske", dodao je Rasumussen.

Anna Lindh, 46 godina, bila je jedna od najpopularnijih švedskih političara i često je spominjana kao vjerojatna nasljednica švedskog premijera Goerana Perssona.

Pročitajte više