Europarlamentarac žestoko na Sanadera: Hrvatska je ispod prosjeka afričkih država

HRVATSKI premijer nema kritičare samo u Hrvatskoj, a čini se kako je i nekim europskim parlamentarcima došlo do glave da Sanaderova Vlada troši njihova sredstva u fantomske reforme.

Roger Helmer iz Velike Britanije, jedan je od takvih zastupnika u Europskom parlamentu koji je Sanaderu poslao pismo u kojem ga oštro kritizira. Osim što je Vladu optužio da potkopava slobodu i pravo govora, osvrnuo se i na izvještaje o ekonomiji u Hrvatskoj te zaključio kako Hrvatska ima nesposobni menadžment.

Helmer je u Hrvatskoj boravio dosad mnogo puta te je detaljno proučavao hrvatski pristupni proces u EU. Posebno je naglasio problem korupcije u Vladi, a svoje optužbe je iznio u pet točaka, prenosi Nacional.

Hrvatska gora od Srbije

"Hrvatska je prema nedavno objavljenom indeksu ekonomskih sloboda trenutačno iza Srbije. Posebno zabrinjavajuće je da je Hrvatska prema ovim analizama, u kojima je sudjelovao i Wall Street Journal, ispod prosjeka afričkih država, ako se u obzir uzmu pravosuđe i vladavina prava te otvorenost tržišta rada", napisao je kao prvu optužbu u pismu Helmer te dodao kako je Hrvatska prema tom istraživanju pala na 116. od 122. država uključenih u spomenutu analizu.

"Recentni atentati počinjeni na istaknutim javnim osobama i medijskim predstavnicima, kriminalna su djela 'neprilična' jedne europske države", piše nadalje Helmer te konstatira kako su počinitelji tih zločina i dalje na slobodi. Isto tako, optužio je Vladu za korištenje metoda karakterističnih za komunizam i autoritativne režime te za primjer naveo slučaj nedavne prijevremene porezne revizije rada hrvatske nezavisne i neprofitne "think tank" institucije, Jadranskog instituta za javne politike.

Želi da se Hrvatskoj ukinu pristupni fondovi dok se ne provedu reforme

Spomenuo je i korupciju u samom vrhu vlasti te naveo primjere predsjednika Sabora Luke Bebića, koji je kao takav primio neprijavljene poklone. Istaknuo je i primjer pranja novca iz doba mandata Branka Vukelića, bivšeg ministra gospodarstva, kojeg je istraživao i austrijski Interpol i koji se odnosi na nestanak šest milijuna dolara.

Na kraju je zaključio kako Hrvatska ne zadovoljava jasno definirane kriterije za ulazak u EU te da samo troši novac europskih poreznih obveznika za reforme, koje se u stvarnosti ne provode. "Samo zbog te činjenice, smatram da bi pristupni fondovi čiji se novac slijeva u Hrvatskoj, trebali biti zaleđeni, sve dok ne dođe do potrebnih reformi", zaključio je Hefer.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više