Europarlamentarci jednoglasno osudili puč u Mjanmaru

Foto: EPA

ZASTUPNICI u Europskom parlamentu su jednoglasno osudili puč mjanmarske vojske prošlog tjedna i uhićenja dužnosnika vlade na čelu s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Ky.

Svi zastupnici Europskog parlamenta koji su na plenarnoj sjednici sudjelovali o raspravi o stanju u Mjanmaru, bez obzira na pripadnost različitim političkim grupacijama dali su svoju potporu demokratskim snagama u Myanmaru, prosvjedima protiv vojnog režima i zatražili hitno vraćanje slobode govora.

Dio europarlamentaraca, poput zastupnika desne skupine Identitet i demokracija, zatražio je ukidanje mehanizma "Sve osim oružja" (EBA) kojim su se ukinule carine i kvote za sav uvoz robe osim oružja i streljiva koja ulazi u EU iz najmanje razvijenih zemalja, među kojima je i Mjanmar. .

Predstavnici lijevih političkih grupa zatražili su istragu i preispitivanje tog mehanizma kako ne bi koristio interesima vojnih vlasti, ali i podsjetili da je dosadašnja vlast vršila represiju i protjerivanja muslimanske manjine Rohindža te da  sadašnja situacija ne bi smjela skrenuti pozornost i s tog pitanja.

Visoki predstavnik Europske Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u raspravi sa zastupnicima upozorio je kako bi ukidanje mehanizma "Sve osim oružja" najviše pogodilo male poduzetnike i radnike, dok bi vojni interesi ostali netaknuti.

"Ne smijemo žuriti s mjerama koje bi imale štetne učinke po najranjiviji dio stanovništva. (...) Na kraju najsiromašniji među siromašnima snose posljedice, Ukidanje (uvoznih) povlastica naštetilo bi civilnom tekstilnom sektoru dok vojnom ne bi naštetilo", rekao je Borrell napomenuvši da  bi takve mjere ugrozile radna mjesta pola milijuna žena.

"Bezuvjetno puštanje na slobodu svih zatočenih predstavnika legitimne vlasti"

Također je rekao da je kratkoročni cilj europske politike prema Mianmaru "bezuvjetno puštanje na slobodu svih zatočenih predstavnika legitimne vlasti" i "pokretanje dijaloga između civilne vlasti i vojske".

U slučaju da se zatočeni predstavnici legitimne vlasti i demokratskih snaga ne puste na slobodu bez odlaganja Europska unija će preispitati svoju politiku prema Mjanmaru, napomenuo je Borrell. 

Daniel Kaspary je u ime Europske pučke stranke upozorio da će se, "ako pogledamo pozadinu puča i trenutni razvoj događaja", Kina vrlo brzo prilagoditi novoj situaciji i pokušati je iskoristiti. Stoga, smatra Kaspary, EU treba stupiti u dijalog i pažljivo procijeniti kada je pravi trenutak za uvođenje sankcija. "Slijepi aktivizam ne smije pomoći Pekingu i Kini", upozorio je.

Vojni puč 1. veljače i zatvaranje izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi izazvao je četiri dana uzastopnih prosvjeda širom južnoazijske zemlje od 53 milijuna stanovnika te sve jači pokret građanskoga neposluha koji je zahvatio bolnice, škole i vladine urede.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je puštanje Suu Kyi i drugih pritvorenika, a Vijeće UN-a za ljudska prava na zahtjev Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije održat će u petak posebno zasjedanje na kojem će se raspravljati o krizi u Mjanmaru.

Pročitajte više