Europska komisija: Grčka je ozbiljno zanemarila svoje obveze prema čuvanju Schengena

Foto: Hina

EUROPSKA KOMISIJA uputila je prve preporuke Grčkoj glede upravljanja migrantskom krizom, s obzirom na i dalje veliki priljev migranata na tursko-grčkoj granici, ujedno i vanjskoj granici Schengenske zone, javlja u utorak AFP.

U tim se preporukama, usvojenim na sastanku povjerenika u Strasbourgu tijekom plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta, konstatira da je Grčka "ozbiljno zanemarila svoje obveze" prema očuvanju vanjskih granica schengena, zone slobodnog kretanja u 26 zemalja, te da bi hitno trebala poboljšati postupak registracije tražitelja azila.

Ukoliko bi Grčka propustila djelovati u tom smjeru, kontrole granica unutar EU-a koje su već uvedene u nekim zemljama, poput Njemačke, mogle bi se produljiti i na dvije godine.

"U preporukama se naglasak stavlja na poboljšanje postupka registracije, uključujući povećanje broja osoblja i uzimanje otisaka prstiju", kazao je Valdis Dombrovski, potpredsjednik Komisije. Također se ističe da Grčka mora osigurati "učinkovit obalni nadzor koji pokriva cijelu morsku granicu između Grčke i Turske".

Iz Atene stiže vijest da će policijskim snagama i lučkim vlastima u upravljanju migrantskom krizom u značajnijoj mjeri nego do sada pomagati i vojska.

"Odlučili smo s ministarstvom obrane, koje već pomaže u rješavanju pitanja velikog priljeva migranata, da će se ti napori još pojačati kako bi se dovršili radovi na infrastrukturi za prihvat azilanata", kazala je glasnogovornica grčke vlade Olga Gerovassili.

Ministar obrane Panos Kamenos je kazao da će vojska dodatno pomoći prihvatnim centrima na području zdravstva i prehrane azilanata.

Grčka je ulazna točka za brojne migrante iz Sirije, Afganistana i ostalih kriznih područja.

Pročitajte više