Europska komisija: Hrvatskoj 76 milijuna eura za program Cards 2004.

EUROPSKA KOMISIJA (EK) odobrila je Hrvatskoj u sklopu programa CARDS 2004. (program Zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju) 76 milijuna eura kao potporu njezinim nastojanjima prema reformama i modernizaciji, priopćilo je u ponedjeljak izaslanstvo EK-a u Hrvatskoj.

Kako se dodaje u priopćenju, Europsko vijeće je na svojoj sjednici 17. i 18. lipnja dodijelilo Hrvatskoj status zemlje kandidata te će ona u 2005. godini početi koristiti pred-pristupne instrumente.

Prema priopćenju, prioriteti programa CARDS-a su daljnje jačanje demokracije i vladavine prava, za što je izdvojeno 17,5 milijuna eura, gospodarski i socijalni razvoj (17,75 milijuna eura), bolje funkcioniranje pravosuđa i unutarnji poslovi (21,85 milijuna eura), reforma javne uprave (15,1 milijun eura) i zaštita okoliša i prirodni resursi (3,8 milijuna eura).

U okviru demokratske stabilizacije, pomoć će se, među ostalim, usmjeriti na poticanje povratka izbjeglica i na jačanje procesa povratka u ratom zahvaćenim područjima, promicanje socijalne i gospodarske revitalizacije i razvoja u odabranim područjima.

U dijelu namjenjenom gospodarskom i socijalnom razvoju pomoć će se uputiti za razvoj zakonodavstva na području poljoprivrede i prehrambenih proizvoda, zaštite potrošača, standardizacije i daljnje reforme katastra i zemljišnih knjiga.

Pomoć za pravosuđe i unutarnje poslove bit će usmjerena na poboljšanje poslova u funkcioniranje hrvatskog pravosudnog sustava na različitim razinama i za daljnju uspostavu vladavine prava.

Kako bi se ojačao upravni kapacitet, prioritet CARDS programa je osiguravanje pomoći u područjima politike ključnima za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Područje zaštite okoliša i prirodnih resursa dobit će pomoć za razmatranja vezana za okoliš i održivi razvoj koji su visoko na ljestvici prioriteta SSP-a, dodaje se u priopćenju EK-a.

(Hina) xvk/xbis ydj

Pročitajte više