Europska komisija predložila mjere zaštite ribarstva u Mediteranu

EUROPSKA komisija predložila je u četvrtak paket zakonskih mjera za očuvanje ribarstva na Mediteranu kako bi se suzbio pretjerani izlov koji je posljednih desetljeća ugrozio riblje fondove i radna mjesta desetaka tisuća ribara.

Komisija kao primjer ugroženosti ističe Jadransko more i Sicilski prolaz gdje je unatrag 20 godina ulov nekih vrsta opao za 60 posto.

Predložene mjere reguliraju zaštitu nedorasle ribe od izlova, izradu plana EU i planova članica za upravljanja ribarenjem, jačanje kontrole, nadzor rekreativnog ribarenja i poštivanje zaštićene ribolovne zone od 25 milja koju je proglasila Malta.

"Europska komisija danas je predložila paket sveobuhvatnih mjera protiv pretjerane eksploatacije i ostale neodržive ribarske prakse na Mediteranu", navodi se u priopćenju objavljenom u Bruxellesu.

Komisija upozorava da se posljednjih desetljeća povećava ribarenje a opada ulov u Mediteranu, što dokazuju i znanstvena istraživanja.

Posebno se ističu najugroženije među pridnenim, pelgijalnim i visoko migratornim vrstama, među kojima su oslić u Lionskom zaljevu i Tirenskom moru, srdela u Jadranu, škamp u vodama Korzike i Sardinije i trilja u Gibraltaru.

Predložene mjere proističu iz Akcijskog plana EU za održivi razvoj ribarstva na Mediteranu i reforme Opće ribarske politike EU.

Komisija najavljuje da će se Ministarskoj konferenciji o održivom razvoju ribarstva u Mediteranu, 25. i 26. studenoga u Veneciji, raspravljati o "izgledima za koordinirani pristup proglašenju zaštićenih ribolovnih zona", ključnoj mjeri iz Akcijskog plana.

"Riblji fondovi su u opadanju u Mediteranu. Prijedlog treba osigurati održivost ribarstva u tom području i budućnost 100.000 ribara. Mnoge elemente predložili su predstavnici te industrije i oni će biti uključeni u raspravu", komentirao je mjere povjerenik EU za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler.

Napominjući kako Mediteran nije ograničen samo na EU, Fischler je ocijenio ključnom suradnju unutar Opće komisije za ribarstvo za Mediteranu (GFCM), među čije 24 članice je i Hrvatska.

Tehničke mjere za zaštitu izlova nedorasle ribe uključuju postupno povećanje dopuštenog oka na koćarskim mrežama sa 40 na 60 mm do 2008., povećanje udica na parangalima za određene vrste, zabranu koćarenja u nekim obalnim područjima i povećanje najmanjih dopuštenih veličina za 20-ak vrsta ribe, rakova i mekušaca.

Planovi EU i članica mogu uključivati mjere za ograničenje ribarenja, proširenja sustava nadzora plovila (VMS) za brodove od 10 do 15 metara ili/i ograničenja za određene zone.

Članice EU trebaju do 31. prosinca 2004. usvojiti planove upravljanja za određene ribarske aktivnosti u svojim teritorijalnim vodama, a kada ti planovi utiču na plovila drugih članica usvojit će ih nakon konzultacija s Komisijom.

Mjere jačanja kontrole predviđaju iskrcavanje ulova s nekim alatima u određenim lukama s predviđenim pozitivnim učinkom na trgovanje ribom i razvoj proizvodnih organizacija.

Glede rekreativnog ribarenja, na koje otpada 10 posto ukupne ribarske proizvodnje, Komisija predlaže mjere administrativnog nadzora i prikupljanja podataka o ulovu.

Mjere vezane uz zaštićenu ribolovnu zonu Malte predviđaju poštivanje odredbi iz Sporazuma o pridruživanju te zemlje koja 2004. postaje članica EU. Napominje se da je poštivanje zaštićene ribolovne zona Malte, širine 25 milja, u skladu s Mediteranskom strategijom Opće ribarske politike EU, te da se time pojačava kontrola ribarenja i uporaba tehničkih mjera kao što su zatvorena područja za određene ribarske alate.

Pročitajte više