Europska komisija predstavila strategiju o pravima djeteta, to je prva takva u EU

Ilustracija: PIXSELL

EUROPSKA komisija danas je predstavila prvu strategiju EU o pravima djeteta i prijedlog preporuka o uspostavi europskog jamstva za djecu koja u velikom broju, čak 22 posto, odrastaju u rizičnim uvjetima, prijeti im siromaštvo, socijalna isključenost...

"Pandemija koronavirusa pokazala je koliko je djece izloženo riziku, ne samo od siromaštva nego ih je puno koji nemaju pristup internetu, zdravstvenoj skrbi, stanovanju, hrani...", upozorava potpredsjednica Komisije za demografiju i demokraciju, hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica.

"Stanje u EU i prije pandemije bilo je takvo da je 22 posto djece odrastalo u rizičnim uvjetima, prijetilo im je siromaštvo ili socijalna isključenost, što je nezamislivo. Nejednakosti su veće nego ikad prije. To alarmantno stanje moramo prekinuti i osigurati zdrave obroke, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i odgovarajući smještaj za svu djecu kojoj je to potrebno, bez obzira na njihovo podrijetlo", naglašava povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Djeca trebaju dobivati zdrave obroke i kad nisu u školi

Komisija također preporučuje da države članice osiguraju zdravu prehranu i odgovarajuće stanovanje za djecu kojoj je potrebna pomoć. Primjerice, djeca bi trebala dobivati zdrave obroke i drugim danima, ne samo kad su u školi, a beskućnicima i njihovim obiteljima trebao bi se osigurati odgovarajući smještaj.

Pri definiranju kategorije djece kojoj je potrebna pomoć i osmišljavanju nacionalnih mjera, države članice trebale bi uzeti u obzir posebna obilježja i potrebe djece u nepovoljnom položaju, kao što su beskućništvo, invaliditet, nesigurna obiteljska situacija te migrantsko, rasno ili etničko podrijetlo.

Financijska sredstva EU za potporu tim mjerama dostupna su u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, fonda InvestEU, Mehanizma za oporavak i otpornost te Europskog socijalnog fonda plus (EFS+), kojim se financiraju projekti za poticanje socijalne uključenosti, borbe protiv siromaštva i ulaganja u ljude.

Pročitajte više