Europska komisija protiv mini-motocikala

EUROPSKA komisija pozvala je u ponedjeljak zemlje članice Europske unije da poduzmu mjere kako bi se spriječile ozbiljne nesreće u koje su uključeni mini-motocikli, umanjene verzije velikih motora.

Ta vozila ne ispunjavaju tražene standarde sigurnosti i smatraju se iznimno opasnima, kaže Komisija.

"Sve veći broj jeftinih mini-motocikala dolazi na europsko tržište što je iznimno zabrinjavajući razvoj događaja. Ta vozila dizajnirana su kako bi privukla mlade zbog svoje veličine i brzine, ali ona nisu igračke i mogu ubiti. Tražim od zemalja članica da upozore potrošače na opasnosti, da povećaju testiranja i osiguraju povlačenje nesigurnih proizvoda", rekao je europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača Markos Kyprianou.

"Zabrinuti smo zbog povećanog broja nesreća u koje su uključene umanjene loše kopije trkaćih motocikala s motorima s unutarnjim sagorijevanjem", rekao je potpredsjednik Komisije Guenther Verheugen.

Neke zemlje članice prijavile su ozbiljne, čak fatalne nesreće, u koje su bili umiješani takvi proizvodi i zamijetile su velike dizajnerske i konstruktorske pogreške. Ti se motori često koriste i na cestama, unatoč činjenici da je to zabranjeno.

Pročitajte više