Europska komisija šalje novi paket pomoći Ukrajini od 450 milijuna eura

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu. "(Europska unija) danas šalje vrlo jasnu poruku Ukrajini i šire o našoj kolektivnoj snazi i odlučnosti, suočena s brutalnom agresijom Rusije", rekla je Von der Leyen u izjavi.

Od nove financijske pomoći 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture. Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta Von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

Obuka i razminiranje

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu da zemlje EU planiraju obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, udvostručivši cilj misije EU za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Ukrajinski vojnici proći će specijaliziranu obuku, kao i tehničke upute za novu opremu, uključujući tenkove Leopard 2, rekao je Borrell na Twitteru. Borrell je također podijelio planove sa Šmihalom da Ukrajini osigura 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

"Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet", napisao je na Twitteru. Von der Leyen je rekla da ekonomska, humanitarna i vojna potpora EU Ukrajini do sada iznosi gotovo 50 milijardi eura.

Centar za prikupljanje dokaza ratnih zločina  

Europska komisija također je potpisala sporazum s ukrajinskom vladom koji zemlji omogućuje približavanje jedinstvenom tržištu bloka u budućnosti. Kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za rat protiv Ukrajine, u Haagu će se uspostaviti centar za dokaze, također je najavila Von der Leyen.

Očekuje se da će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel doputovati u petak na sastanak sa Zelenskim, na kojem će se dodatno raspravljati o ambicijama Ukrajine da se pridruži EU. Ukrajinska vlada izrazila je nadu da će započeti formalne pregovore o članstvu "što je brže moguće i uspješnije".

Von der Leyen pohvalila je u četvrtak "impresivan napredak" Ukrajine, no pristupanje je vrlo složen i dugotrajan proces pravnih reformi i usklađivanja s EU. Podrška EU prethodno najavljenom planu Zelenskog u 10 točaka za uspostavu mira, obnovu Ukrajine i pravdu za ratne zločine koje je počinila Rusija također će biti na dnevnom redu u petak.

Pročitajte više