Europska unija je "antidemokratska tvorevina"

ODNOS vodećih država Europske unije prema Irskoj zbog odbacivanja Lisabonskog ugovora pokazuje da EU nije samo nedemokratska već antidemokratska tvorevina, piše Daily Telegraph.

Lodnonski dnevni list ukazuje na neuvažavanje na koje je među vodećim članicama EU, prije svega u Njemačkoj i Francuskoj, naišla odluka irskih građana na referendumu da odbace taj ugovor, kao i na dvosmislen stav Velike Britanije.

Berlin i Pariz su već stavili do znanja – i to "prilično eksplicitno" - da će "nezahvalna" Irska biti izolirana i marginalizirana u EU zbog svoje odluke da odbaci ugovor koji predviđa reformu evropskih institucija.

Daily Telegraph smatra kako takav "nasilnički stav predstavlja novu mrlju na Europskoj uniji” te podsjeća kako je odbacivanje Europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine bilo odmah prihvaćeno bez "zlokobnog glupiranja".

"Sada se čuje neukusna poruka da će, ako velike države daju neugodan demokratski rezultat, on biti prihvaćen, ali ako to učini mala država, da je čeka ignoriranje, zaobilaženje i podrivanje", piše Telegraph.

Londonski list upozorava europske vođe da se pripaze, jer u Europi raste buntovničko raspoloženje koje nikako neće biti ugušeno ili ublaženo time što se građanima uskrati demokratsko pravo izjašnjavanja.

R.R.

Pročitajte više