Europska unija spremna uvesti sankcije protiv Lukašenka

Foto: EPA

MINISTRI vanjskih poslova postigli su na sastanku u Luxembourgu dogovor da se i bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko uključi na popis osoba koje su pod sankcijama.

"Vijeće je nametnulo sankcije, koje se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prijevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih prosvjeda. Popis ciljanih osoba bit će pod stalnim nadzorom. U skladu s postupnim pristupom, EU je spremna poduzeti daljnje restriktivne mjere, uključujući entitete i visokorangirane dužnosnike, među njima i Aleksandra Lukašenka", kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove koje su ministri usvojili na svom sastanku u Luxembourgu.

Riječ je o političkom dogovoru, a tehničke pojedinosti oko stavljanja na popis obavit će se kasnije na nižim razinama.

Upitan demokratski legitimitet

EU je 2. listopada uvela sankcije protiv 40 pojedinaca iz Bjelorusije zbog prijevara na predsjedničkim izborima i nasilja protiv prosvjednika, ali na popisu nije bilo Lukašenka.

Lukašenko je tada izostavljen u nadi da bi se on mogao uključiti u dijalog s oporbom na rješavanju političke krize. Od toga još uvijek nema ništa, naprotiv, iz Bjelorusije stižu vijesti o novom nasilju protiv prosvjednika.

Ministri u zaključcima ponavljaju stajalište EU da predsjednički izbori u Bjelorusiji održani u kolovozu nisu bili ni slobodni ni pošteni i da Lukašenko nema demokratski legitimitet.

Ministri još jednom osuđuju nasilje protiv mirnih prosvjednika, uključujući mlade i žene, te brojne slučajeve torture i seksualnog nasilja. Pozivaju da se hitno i bezuvjetno puste na slobodu sve arbitrarno privedene osobe, uključujući političke zatvorenike i medijske djelatnike.

Pročitajte više