Sanaderova vlada pokušala zataškati pljusku iz Bruxellesa

EUROPSKA UNIJA uručila je demarš hrvatskoj Vladi i to još 27. veljače zbog nedovoljne suradnje sa sudom u Haagu, a ta informacija bila je brižno čuvana kako ne bi dospjela u javnost.

> Zašto Hrvati bezgranično vjeruju Sanaderu u vanjskopolitičkim aferama, a nimalo u domaćim?

> Velika Britanija i Nizozemska blokirale hrvatske pregovore s Europskom unijom!

> Od odlučnog "Ne" preko "Možda" do "Da": Topnički dnevnici ipak postoje

Naime, upozorenje iz Bruxellesa ispisalo je Predsjedništvo EU-a i to zbog nedovoljne suradnje s Haagom odnosno neisporuke topničkih dnevnika, a demarš je uručen ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću od strane veleposlanika Češke Karela Kühnla. Informaciju o pljusci iz Bruxellesa koja je do sada bila tajna, potvrdio je češki veleposlanik u izjavi za Jutarnji list. Šimonovićevo ministarstvo potvrdilo je pak primitak demarša, no kako kažu "nema razloga za uzbunu".

Blamaža na blamažu

U demaršu predanom još prošlog tjedna jasno stoji kako problem 23 sporna dokumenta koja potražuje Haag u EU smatraju “prioritetnim pitanjem za otvaranje pregovora u poglavlju 23 "Pravosuđe i temeljna prava”, a iz upozorenja je razvidno kako Sanaderova Vlada neće moći otvoriti to poglavlje dok se ne riješi pitanje topničkih dnevnika.

Vladinim pokušajem da se važno upozorenje sakrije od javnosti tako se samo nastavila blamaža Hrvatske kada su u pitanju ne samo topnički dnevnici, nego i pristupni pregovori ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Još prošlog tjedna kada nam je skupina zemalja na čelu s Velikom Britanijom i Nizozemskom zbog nedovoljne suradnje s Haagom blokirala pristupne pregovore, glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun za Index je objasnio kako nije riječ o blokadi već o "tehničkom pitanju odgode koje su česte u pristupnim procesima ulaska u Europsku uniju". Sudeći prema demaršu, teško se sada može govoriti "tek" o tehničkom pitanju.

Od laži do istine

Također treba podsjetiti, kako je u zamagljivanju cijele situacije oko pristupnih pregovora doprinio i ministar Gordan Jandroković koji je nekoliko sati prije same blokade u emisiji HTV-a Otvoreno tvrdio kako nas "blokira samo Slovenija te da nema blokade od strane Nizozemske i Velike Britanije". Kada govorimo o topničkim dnevnicima treba naglasiti kako je hrvatska vlast u svega petnaest dana od odlučnog "Ne" Jadranke Kosor, do još odlučnijeg "Možda" Ivana Šimonovića, na kraju došla do priznanja.

Potpredsjednica Kosor: Vlada ništa ne skriva

"Ova Vlada ništa ne skriva, ova Vlada i kada su došle optužnice za generale Markača i Čermaka jasno i odmah rekla za to javnosti. Vlada nema razloga da bilo što skriva prema bilo kome, a naravno i prema svojoj javnosti", rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u odgovorima na upite novinara Večernjeg lista dodajući kako bilo bi potpuno apsurdno da Vlada skriva neke dokumente koji bi joj otežali otežali završetak pregovora.

"Ono što imamo dajemo, ono što nemamo ne možemo dati. Zbog nas samih moramo ustanoviti gdje je to završilo", kazala Kosor ističući kako danas kao i na početku mandata tužitelja Brammertza hrvatska Vlada nema niti jednog razloga da bilo što skriva, ili da bilo što ili bilo koga štiti.

"Istraga za topničkim dnevnicima je dala rezultata – ustanovili smo da neki dokumenti nisu uopće postojali, ali i da su barem 23 dokumenta postojala", odgovorila je Kosor na upite Večernjaka.

Nije blokada nego ubrzanje

"Demarš Veleposlanstva Češke Republike u Zagrebu nije predan Republici Hrvatskoj iz razloga blokade poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava, nego upravo suprotno, kako bi se ubrzao proces pregovora u tom poglavlju, a što je potvrdilo i samo češko veleposlanstvo u RH", stoji u reakciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koja je stigla u redakciju Indexa a koju potpisuje glasnogovornik ministarstva Mario Dragun.

Podsjetimo, u ranijoj izjavi za Index glasnogovornik Dragun pojasnio je kako je riječ o tome da su neke zemlje zatražile otvaranje poglavlja Pravosuđa, no dio zemalja tome se usprotivio dok se ne vidi poštuje li se dogovor o Haagu.

SDP: Nova nesretna epizoda hrvatske vanjske i unutarnje politike

"Petljanje s topničkim dnevnicima nanosi ozbiljnu štetu hrvatskoj poziciji u odnosima s EU", rekao je danas predsjednik SDP-ova savjeta za pravosuđe i civilno društvo Ivo Josipović dodajući kako Vlada Ive Sanadera ponovno taji hrvatskoj javnosti ozbiljne činjenice koje javnost treba znati.

"SDP, kao ni cijela hrvatska javnost, nije znao za taj demarš, a nismo imali nikakve informacije", rekao je Josipović ističući kako je riječ o novoj nesretnoj epizodi hrvatske vanjske i unutarnje politike.

Mesić: Ako je netko uništio dnevnike, trebao bi i odgovarati

"Hrvatska surađuje s Haagom, a sada je potrebno utvrditi jesu li ti dnevnici uništeni te u skladu s tim saznanjima eventualno kazniti odgovorne", kazao je predsjednik Stjepan Mesić novinarima o temi "topničkih dnevnika" i demarša.

"Ako je eventualno netko nešto uništio, a na što nije imao pravo, on mora biti kazneno gonjen i tu će se morati uključiti pravna država", rekao je danas Mesić.

I.Ć.
Foto: Vjekoslav Skledar (Cropix)

Pročitajte više