Europske burze jačaju drugi dan zaredom

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući oživljavanju nade ulagača da bi SAD i Kina uskoro mogli postići parcijalni trgovinski dogovor.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer porastao 1,2 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,30 posto, na 7165 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 13.124 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,20 posto, na 5811 bodova.

Ulagači se ponovno nadaju da je parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine moguć

Europske burze jučer su snažno porasle jer se ulagači ponovno nadaju da je parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine moguć do kraja godine.

Jučer je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da razgovori o tome idu vrlo dobro, dok je agencija Bloomberg izvijestila da su dvije strane blizu dogovoru o tome koliko bi carina ukinule kako bi postigle dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Prethodnih dana činilo se da su pregovori zastali i da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. prosinca, ako do tada ne bude postignut značajan napredak u trgovinskim pregovorima.

Unatoč oživljavanju optimizma, ulagači su jutros oprezni dok čekaju daljnje informacije o pregovorima između SAD-a i Kine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u plusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, na 23.300 bodova.

Pročitajte više