Europske burze na najvišim razinama u šest tjedana

Foto: EPA

NA europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, dosegnuvši nove najviše razine u šest tjedana, jer su ulagači optimistični nakon što su SAD i Europska unija dogovorili pregovore o uklanjaju trgovinskih prepreka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skočio 0,9 posto i dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.687 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 12.840 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.489 bodova.

Na europskim burzama vlada dobro raspoloženje drugi dan zaredom, što se zahvaljuje dogovoru predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u srijedu da će pokrenuti pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini. Radit će se, poručeno je, na uklanjanju carina na industrijske proizvode i pitanjima carina koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Sjajni i kvartalni rezultati europskih kompanija

Podršku tržištima pružaju i bolji kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija i banaka nego što se očekivalo. S druge strane, cijena dionice Renaulta skliznula je jutros 0,8 posto, premda je taj francuski proizvođač automobila izvijestio o rekordnoj dobiti u drugom tromjesečju. No analitičari kažu da su rezultati samo u skladu s očekivanjima.

Među najvećim je dobitnicama, pak, dionica rudarskog diva BHP Billitona, s rastom cijene za 3,4 posto, nakon vijesti da je britanski BP odlučio kupiti naftnu i plinsku imovinu te kompanije u SAD-u za 10,5 milijardi dolara. I na većini azijskih burzi cijene dionica jutros su porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10 sati bio u plusu 0,3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 22.712 bodova.

Pročitajte više