Europske burze porasle, ali nadalje će puno toga ovisiti o Brexitu

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila poruka glavnog pregovarača Europske unije za Brexit da je još moguć sporazum s Britanijom o uvjetima razlaza.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 u plusu 0,6 posto, nakon jučerašnjeg blagog pada.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.233 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.554 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.686 bodova.

U fokusu ulagača je Brexit, s obzirom da se u četvrtak i petak održava ključni sastanak između Britanije i Europske unije, a nakon komentara glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera, ulagači se nadaju da bi se ipak mogao postići dogovor o sporazumnom raskidu braka.

No, na tržištima vlada oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Prošloga je tjedna, nakon dvodnevnih pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga utorka.

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je jučer da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor.

To je pokolebalo ulagače jer se već i prije najavljivao trgovinski sporazum, a potom se nastavio trgovinski rat, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,9 posto, na 22.207 bodova.

Pročitajte više