Europske burze porasle, Trump odgađa carine

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama danas ujutro cijene dionica porasle, zahvaljujući pisanju medija da će predsjednik SAD-a Donald Trump odgoditi odluku o uvođenju carina na uvoz automobila iz Europske unije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.247 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.907 bodova.

Pozitivno je na europska tržišta utjecalo pisanje medija kako će predsjednik Trump ovoga tjedna odgoditi odluku o uvođenju carina na uvoz automobila i dijelova iz Europske unije za daljnjih šest mjeseci.

To je oraspoložilo ulagače koji su se plašili izbijanja još jednog trgovinskog sukoba, no ipak su oprezni zbog neizvjesnosti u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Prošloga je tjedna Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

No, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

U subotu je, pak, izjavio da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Pročitajte više