Europske burze rastu, ulagači ohrabreni pregovorima Kine i SAD-a

Foto: FAH/EPA
 
NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.
 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 sati u plusu 0,3 posto, primaknuvši se najvišoj razini u tri mjeseca.
 
Londonski FTSE indeks ojačao je jutros 0,60 posto, na 7.825 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.643 boda. U Njemačkoj se zbog praznika danas ne radi.
 
Ulagače su oraspoložile poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tijekom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina.
 
Trgovinski rat Kine i SAD-a "na čekanju"
 
Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je da je trgovinski rat između SAD- i Kine 'na čekanju', nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.
 
Kineski državni mediji objavili su, pak, da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za 'win-win' poslovnu kooperaciju.
 
Smanjivanje napetosti u odnosima između Kine i SAD-a pozitivno je utjecalo i na cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,8 posto, na 71,85 dolara, a za toliko je poskupio i barel na londonskom tržištu, pa mu je cijena dosegnula 79,10 dolara.
 
I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio na dobitku 0,45 posto.
 
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 23.002 boda.

Pročitajte više