Europske burze rastu

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući oporavku industrijskog i farmaceutskog sektora, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Londonski FTSE indeks oslabio je jutros 0,05 posto, na 7.658 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 12.584 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.434 boda.

Zahvaljujući špekulacijama o mogućim preuzimanjima, najviše su jutros porasle cijene dionica u industrijskom sektoru, a ojačao je i farmaceutski.

S druge strane, pod pritiskom je rudarski sektor, koji znatno ovisi o kretanjima u kineskom gospodarstvu, najvećem svjetskom potrošaču sirovina.

A jutros je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sporije u odnosu na 6,8 posto, koliko je rastao u prethodna tri kvartala.

Premda je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara, ulagače je zabrinuo podatak o slabijem nego što se očekivalo rastu industrijske proizvodnje i kapitalnih investicija.

Ti podaci zajedno pokazuju, kažu analitičari, da se rast gospodarstva nastavlja usporavati pod utjecajem nastojanja da se ograniče preveliki financijski rizici, i to u doba kada Kini prijeti trgovinski rat sa SAD-om.

Pod pritiskom je i energetski sektor, što je posljedica nastavka pada cijena nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,5 posto, na 74,90 dolara, nakon što je prošloga tjedna pala 2,7 posto.

Na američkom je tržištu, pak, nakon prošlotjednog pada od gotovo 4 posto, cijena barela jutros skliznula daljnjih 0,5 posto, na 70,65 dolara.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

Pročitajte više