Europske burze u blagom rastu, čeka se razvoj situacije u Italiji nakon izbora

Foto: HINA
 
NA EUROPSKIM su burzama danas ujutro cijene dionica blago porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trguje se oprezno dok se čeka razvoj situacije u Italiji nakon parlamentarnih izbora.
 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.
 
Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,40 posto, na 7.098 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.148 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 11.908 bodova.
 
Podršku burzama donijela vijest o njemačkoj velikoj koaliciji
 
Podršku europskim burzama pružila je vijest da su članovi Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) jučer podržali ulazak svoje stranke u koaliciju s Demokršćanskom Unijom CDU/CSU Angele Merkel, čime je otvoren put za stvaranje nove velike koalicije na čelu s Merkel.
 
S druge strane, ulagači su oprezni zbog neizvjesnosti u vezi parlamentarnih izbora u Italiji na kojima je u nedjelju, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila koalicija desnog centra predvođena strankom Forza Italia Silvija Berlusconija, no nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte
 
Podršku tržištima donekle pruža i rast cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 3,5 posto. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 23 centa, na 61,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 25 centi, na 64,65 dolara.
 
Na tržištima vlada oprez dok se čeka razvoj situacije nakon što je prošloga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, na što je Europska unija zaprijetila protumjerama.
 
A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,8 posto, oslabivši peti dan zaredom.
 
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, na 21.042 boda.

Pročitajte više