Europski dom prikupio više od 150 tisuća kuna za djecu u bolnici Gornja Bistra

Europski dom Zagreb prikupio je u humanitarnoj akciji "Pomozimo zajedno" za djecu oboljelu od kroničnih bolesti u bolnici Gornja Bistra više od 150 tisuća kuna, a ček s tim iznosom danas su ravnatelju bolnice dr. Željku Weissu uručili predsjednik Europskog doma Zagreb Mislav Stipić i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. L

Tu je humanitarnu akciju Europski dom Zagreb provodio prošle i ove godine. Akciji se odazvalo 300-ak građana i 20-ak tvrtaka i prikupili su 300 paketa s pelenama, dječjom hranom, odjećom i drugim potrepštinama, koje su djeci u Gornjoj Bistri predali za Božić. Međutim, kako je bolnici bio potreban i respirator, Europski dom Zagreb odlučio je akciju nastaviti, pa su otvorili telefonski broj 060 600 400 preko kojega su prikupili 150.216,55 kuna, rekao je predsjednik Europskog doma Zagreb Mislav Stipić.

Ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra dr. Željko Weiss zahvalio je na trudu, najviše na ideji, jer se tom donacijom, rekao je, zaista pomaže djeci u potrebi. Weiss je rekao da će bolnica kroz mjesec dana, zahvaljujući donacijama, dobiti i dva najnovija respiratora.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pohvalila je mlade ljude Europskog doma Zagreb, jer su tom akcijom, kako je rekla, pokazali da ima srca i da je ljubav domišljata. U Gornjoj Bistri postoje djeca koja su zaboravljena od svih, i od vlastitih roditelja, ali nisu od djelatnika koji s njima rade i koji su rekli kako ne bi mogli zamisliti neki drugi posao, rekla je Kosor.

Predložila je da bi bilo dobro osnovati društvo podupiratelja Bistre, kako se ta djeca ne bi zaboravila.

Kosor je najavila da će u sklopu Ministarstva, na temelju iskustva, pokrenuti vrlo opsežan i zahtjevan projekt kojim se želi senzibilizirati mlade ljude za volontiranje u ustanovama kao što je Gornja Bistra. Dodala je kako je tamo vidjela mlade Talijane, ali mladih Hrvata nema. Ministrica Kosor rekla je kako taj projekt predviđa da mladi za svoj rad i ljubav nešto i dobivaju od Ministarstva, te da će u projekt nastojati uključiti i druga ministarstva, poglavito Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Rekla je kako je sigurna da će se mladi u Hrvatskoj u taj projekt uključiti, te kako je vrijeme da se u Hrvatskoj počne s novim projektima.

(Hina) xbma ymć

Pročitajte više