Europski ekonomisti: Hrvatska u EU 2009. godine, Rumunjska i Bugarska 2007.

U istraživanju agencije Reuters 37 anketiranih ekonomskih stručnjaka predvidjelo je da će Hrvatska pristupiti Europskoj uniji 2009. godine, Srbija 2015. godine, a vrlo su izglednim ocijenili pristup Bugarske i Rumunjske 2007. godine, izvjestila je agencija Reuters u četvrtak.

Anketa, provedena u razdoblju od 9. do 11. kolovoza među ekonomskim stručnjacima iz Europe, pokazala je da se predviđanja od posljednje ankete provedene u svibnju uglavnom nisu promijenila, premda se daju nešto malo veći za ulazak Bugarske i Rumunjske (75 posto i 66 posto) u Europsku uniju 2007. godine, navodi se u izviješću.

Hrvatska, koja je kandidat za ulazak u EU postala u lipnju ove godine, mogla bi se Rumunjskoj i Bugarskoj pridružiti 2007. godine ukoliko pregovore o pristupu obavi vrlo brzo, piše Reuters.

"Hrvatska bi mogla biti spremna do tada, no kako će početkom 2005. godine pregovori tek početi, isto tako je moguća i odgoda za godinu dana", ocijenila je za agenciju Dagmar Alpen iz Istraživačkog instituta Oppenheim u Koelnu.

Reuters citira i prošlotjednu izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera prema kojoj bi Hrvatska pregovore s Bruxellesom trebala dovršiti u 2007. godini, što bi joj omogućilo da stupi u članstvo 2008. ili 2009., dodajući kako je Sanader ranije izjavljivao da je cilj dostići Bugarsku i Rumunjsku kako bi se u članstvo stupilo 2007. godine.

Po srednjoročnim predviđanjima ispitanih ekonomista, Srbija će pregovore o pristupu započeti 2008. godine i Uniji pristupiti 2015. godina, piše agencija i napominje da su predviđanja iz svibanjske ankete govorila da će Srbija pregovore početi 2007. a pristupiti EU-u 2012. godine.

EU vjerojatno neće počinjati pregovore sa Srbijom prije no što se riješi status Kosova i prije no što Beograd ne pokaže da je učinio sve što je mogao da pravdi privede sve optužene za ratne zločine, ocjenio je Roger Monson iz londonske tvrtke za financijsko savjetovanje "CAIB International Markets".

"Kako pokazuju posljednji izborni trendovi, srpskoj javnosti i čelnicima trebat će više vremena da se približe normama i stavovima EU-a u politici kao i upravljanju gospodarstvom", ustvrdio je Monson.

Pročitajte više