Europski istražitelji upali i u ured glavne tajnice Ministarstva kulture

Foto: Cropix, Matija Habljak/PIXSELL

Prema pisanju N1, europski tužitelji su danas pretraživali i ured glavne tajnice Ministarstva kulture i medija, Marice Mikec.

Ranije su pretraživana računala, mobiteli, uredi i domovi dvojice suradnika ministrice Nine Obuljen Koržinek, Davora Trupkovića i Krešimira Račića. Trupković je glavni konzervator u Ministarstvu, dok je Račić načelnik Sektora za financije. Prema posljednjim informacijama pretražen je i ured glavne tajnice Ministarstva Marice Mikec.

Trupković i Đapić surađivali i prije dolaska u Ministarstvo

Istražitelji su utvrdili da Trupkovića i Almina Đapu, bivšeg dekana Geodetskog fakulteta kojem su, kako se sumnja, plaćane nevjerodostojne fakture za 3D snimanja kulturne baštine uništene u potresu, veže dugogodišnje prijateljstvo. Osim toga, tvrde izvori N1, njih dvojica su i surađivala prije nego što je Trupković došao u Ministarstvo.

Upravo je Trupković bio predstavnik Ministarstva zadužen za provedbu sporazuma o 3D skeniranju koji je sada u fokusu europskih istražitelja. To 3D skeniranje dogovoreno je nakon potresa, a sada se raspliće je li preko njega izvlačen novac. Od ranije se sumnja da je Geodetski fakultet ispostavljao Ministarstvu nevjerodostojne fakture, a izvučene iznose čelni ljudi fakulteta dijelili su među sobom.

Uloga tajnice

Krešimir Račić je pak prema saznanjima N1 bez ikakvih provjera potpisivao svu dokumentaciju koja je stizala u njegov ured tijekom realizacije sporazuma o 3D skeniranju.

Glavna tajnica je, pak, prema sumnjama EPPO-a parafirala jedan antidatirani ugovor za 3D skeniranje.

Sada kada su im pregledali računala i mobitele, europski istražitelji moći će utvrditi kakva je točno bila komunikacija suradnika ministrice kulture s čelnim ljudima Geodetskog fakulteta koji su već pod istragom.

Pročitajte više