Europski parlament hvali zaštitu ribe u Jabučkoj kotlini: "To je primjer drugima"

Otok Jabuka Screenshot: YouTube

JABUČKA kotlina, jadransko područje od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, primjer je zaštite i obnove ribljih stokova u Sredozemlju, zaključili su u srijedu zastupnici u Europskom parlamentu. 

Stanje većine ribljih stokova u Sredozemnom i Crnom moru i dalje je kritično, a jedino ravnotežom između okolišne, gospodarske i socijalne održivosti moguće je zaštititi biološku raznolikost, baš kako su to uspjeli u Jabučkoj kotlini, navodi se u izvješću Europskog parlamenta usvojenom u srijedu.

U tom području na sredini Jadranskog mora zabranom koćarenja zaštićene su grdobina i oslić, a u izvješću o obnovi ribljih stokova u Sredozemnome moru taj je primjer istaknut kao vodilja za budućnost u pogledu oporavka ribljih stokova.

"Potrebno je brinuti i za ribu i ribare"

U tom procesu potrebno je uključiti ribare, uložiti više napora u prikupljanje podataka o nepoznatom stanju velikog broja stokova, ali i proširiti mrežu područja za oporavak, ističu europarlamentarci.

"Potrebno je stvoriti uvjete da su u isto vrijeme zaštićeni resursi i poduzeća profitabilna, a to je moguće usklađivanjem svih donesenih propisa. Sve kako bi se pojednostavile ribolovne aktivnosti, a smanjilo opterećenje tvrtki", poručio je na plenarnoj sjednici u utorak izvjestitelj Raffaele Stancanelli (ECR), koji je pozvao Vijeće i Komisiju da se suspendiraju povlaštene carine za proizvode ribarstva i akvakulture za zemlje izvan Europske unije koje ne surađuju u zajedničkoj borbi protiv nezakonitog ribolova.

Strategijom Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, donesenoj prošle godine, plan je do 2024. smanjiti ribolov do 40 posto u stokovima zapadnog Sredozemlja, ali to ne bi trebalo kao posljedicu imati povećanje cijena uvoza i smanjenja proizvodnje hrane u Europskoj uniji, naglasio je Stancanelli.

"Riblji stokovi se i dalje prekomjerno iskorištavaju"

Klimatske promjene i onečišćenja narušavaju ekosustave, a riblji stokovi i dalje se prekomjerno iskorištavaju, što pokazuju brojke u razdoblju od 2014. do 2018. godine, kada je iskoristivost tek smanjena s 88 na 75 posto, navodi se na stranicama Europske agencije za okoliš.

U izvješću Europskog parlamenta napominje se da su sredozemne zemlje potpisale brojne konvencije i ugovore za zaštitu ribarstva, ali je u praksi provedba različita. 

Povjerenica Europske komisije za ravnopravnost Helena Dalli istaknula je na plenarnoj sjednici u utorak da je za Europsku uniju ključno da postoje jednaki uvjeti na cijelom Mediteranu, a ne samo u članicama Unije.

"EU namjerava pojačati svoju operativnu suradnju s mediteranskim zemljama poput Tunisa", kazala je.

Matić traži nova zaštićena područja

U okviru izvješća zastupnici su usvojili amandman hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića koji je pozvao na hitnu uspostavu dodatnih područja ograničenog ribolova u Mediteranu, po uzoru na područje Jabučke kotline.

„Izuzetno sam ponosan što se pokazao interes, unatoč velikim političkim pritiscima koji su stizali sa svih strana, za hitnom uspostavom dodatnih područja ograničenog ribolova kako bi zaštitili prekomjerno iskorištene morske ekosustave. Područje Jabučke kotline sam naveo kao primjer najbolje prakse te sam predložio takav model zaštite i za druge mediteranske zemlje", rekao je Matić, koji je za izvješće bio i izvjestitelj u sjeni kluba socijaldemokrata.

Pročitajte više