Europski parlament odao počast svom preminulom šefu

Foto: EPA

EUROPSKI parlament je danas, na početku prve plenarne sjednice ove godine, odao počast svom pokojnom predsjedniku Davidu Sassoliju koji je preminuo prošlog tjedna.

Plenković: Žao mi je da nas je Sassoli prerano napustio

Na ceremoniji su, uz eurozastupnike, bili Sassolijeva obitelj, nekoliko premijera članica EU, a među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, i drugi europski dužnosnici.

"S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji se istinski davao i gradio mostove u ovoj kući europske demokracije, a to je Europski parlament, i osobno mi je žao da nas je prerano napustio", rekao je Plenković hrvatskim novinarima u Strasbourgu.

Sassoli je preminuo 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava.

Bivši talijanski premijer: Sassoli je snažno vjerovao u demokraciju

David Maria Sassoli, rođen u Firenci 30. svibnja 1956., bio je dugogodišnji novinar prije nego što je 2009. izabran u EP, a desetljeće kasnije zasjeo na čelo te institucije.

Bivši talijanski premijer Enrico Letta je u govoru u Europskom parlamentu rekao kako je "David snažno vjerovao da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo i da se za nju treba boriti, braniti je, da demokracija nije dar, već postignuće koje treba iznova postizati".

"Njegova ideja Europe i njezinih institucija bila je otvorena ljudima i bliska njihovim potrebama", dodao je Letta i pozvao europske političare da ostanu posvećeni Konferenciji o budućnosti Europe i osiguraju njezin uspjeh u čast Sassoliju.

Letta je istaknuo da je Sassolijeva odluka da otvori vrata EP-a 2020., kada su se mnoge institucije u svijetu zatvorile, bila osporavana, uzrokovala podjele, ali zato hrabra i pomogla EU da se bori s pandemijom koronavirusa.

Sassolijeva moguća nasljednica: Njegove riječi su nas inspirirale, a njegova djela motivirala

Sassolijev dvoipolgodišnji mandat na čelu EP-a trebao je završiti krajem siječnja. Vršiteljica dužnosti predsjednika EP-a je potpredsjednica Roberta Metsola, malteška političarka koja bi ga mogla naslijediti.

"Njegove riječi su nas inspirirale, a njegova djela motivirala", rekla je Metsola.

"Ono što Europa treba, što najviše treba, novi je projekt nade. Mislim da taj projekt možemo izgraditi oko tri snažne osi: Europe koja je inovativna, Europe koja štiti te Europe koja vodi i osvjetljava poput svjetionika", rekao je Sassoli na Europskom vijeću u prosincu, na što je podsjetio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je Sassolijevu skromnost i pohvalio ga što je čvrsto branio europske vrijednosti.

Između govora europskih političara, violončelistica Anne Gastinel izvela je suitu u Es-duru i suitu u G-duru Johanna Sebastiana Bacha. Kvartet Filharmonijskog orkestra u Strasbourgu i sopranistica Francesca Sorteni izveli su na kraju Odu radosti, himnu Unije.

Pročitajte više