Europski parlament sljedeći tjedan raspravlja o hrvatskoj molbi

EUROPSKI parlament raspravljat će u srijedu, 31. ožujka na plenernoj sjednici u Strasbourgu o hrvatskoj zahtjevu za članstvo, priopćeno je u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Europski parlament će raspravljati i glasovati o preporukama Europskom vijeću o hrvatskoj molbi za članstvo.

Vanjsko-politički odbor Europskog parlamenta usvojio je prošli tjedan prijedlog preporuka na temelju izviješća socijalističkog zastupnika iz Grčke Alexandrosa Baltasa. Taj prijedlog preporuka bit će temelj za raspravu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U prijedlogu preporuka vrlo je pozitivno ocijenjen napredak Hrvatske na putu prema EU-u.

"Molba za članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku predstavlja izazov na koji je ona spremna odgovoriti", kaže se u prijedlogu preporuka i naglašava da bi "pozitivan odgovor na tu molbu imao veliko znacenje za ostale zemlje jugoistocne Europe".

U dokumentu se ističe da je Hrvatska proteklih godina pokrenula ekonomske i političke reforme s ciljem demokratizacije zemlje i modernizacije njezina gospodarstva. Rezultati koje je Hrvatska postigla na gospodarskom planu nude osnovu za optimizam, a znatan napredak postignut je u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim.

Uoči rasprave na vanjskopolitičkom odboru, izvijestitelj Alexandros Baltas je izjavio da je temeljna poruka njegova izviješća da se s Hrvatskom što prije otpočnu pregovori o članstvu.

Mišljenje Europskog parlamenta uzet će u obzir i Europska komisija, koja radi na avisu za Hrvatsku. Prema šefu Misije Europske komisije u Zagrebu Jacquesu Wunenburgeru, Komisije je većim dijelom izradila nacrt avisa te da se može očekivati da će biti objavljen poslije Uskrsa, u drugoj polovici travnja ili početkom svibnja.

Wunenburger je u interviewu za Reuters rekao da bi Hrvatska ovoga ljeta mogla postati službeni kandidat za članstvo u EU, što će ovisiti o ocjeni njezine suradnje s Haškim sudom.

Hrvatska je nedavno dobila i potporu njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji su se sastali 16.ožujka u Parizu.

"Što se Hrvatske tiče, dali smo načelno pozitivno mišljenje u očekivanju izviješća Europske komisije", rekao je Chirac na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa Schroederom.

Pročitajte više