Europski Parlament: Zabrana testiranja kozmetike na životinjama

EUROPSKI PARLAMENT donio je zakon kojim se u Europskoj uniji od 2009. zabranjuje većina testiranja kozmetike na životinjama kao i prodaja u EU-u kozmetike koja je drugdje testirana na životinjama.

Taj zakon kompromisno je rješenje postignuto u studenome s vladama EU-a, a još ga moraju formalno odobriti ministri EU-a. Njime se do 2013. omogućuje nastavak triju tipova testiranja toksičnosti, kako bi se razvili alternativni načini testiranja.

´Ovaj je parlament velikom većinom iz raznih stranaka jasno rekao da više nije prihvatljivo da životinje pate zbog stvaranja novoga proizvoda namijenjenoga udovoljavanju ljudske taštine´, rekao je britanski parlamentarac Chris Davies.

Sva kozmetika, od krema za ruke do ruževa za usne i parfema, testira se radi otkrivanja eventualnoga kancerogenog djelovanja i utjecaja na plodnost, ali skupine za zaštitu životinja tvrde da svake godine u EU-u zbog testiranja novih proizvoda nepotrebno ugiba 38 tisuća životinja.

Te skupine nisu zadovoljne kompromisom i tvrde da bi rupa u zakonu mogla omogućiti nastavak testiranja i nakon 2013.

Većina tipova testova bit će zabranjena od 2009., ali tri testa na toksičnost za ljude, a znanstvenici tvrde da je takvim testovima teško naći alternativu, smjet će se nastaviti najmanje do 2013., a bude li potrebno, i duže.

´Takva mogućnost potencijalno omogućuje industriji da posve zaobiđe zabranu tvrdeći da nema adekvatnih testova koji se ne izvode na životinjama´, kaže Wendy Higgins iz Britanske udruge za zabranu vivisekcije.

´Kozmetička industrija agresivno je lobirala kako bi razvodnila i ove prijedloge pa vjerujem da ćemo ih još čuti´, kaže Wendy Higgins.

Britanija, Njemačka, Austrija, Belgija i Nizozemska već su zabranile testiranje kozmetike na životinjama, ali za razliku od EU-ova zakona, te zabrane nisu sprečavale uvoz proizvoda testiranih na životinjama.

Pročitajte više