Europski parlament zabranio stvaranje embrija za istraživanja

EUROPSKI parlament podupro je u četvrtak zabranu stvaranja ljudskih embrija radi istraživanja matičnih stanica, uključujući i putem kloniranja, što poslovni krugovi ocjenjuju štetnim za europsku biotehnološku industriju.

Da bi dobila snagu zakona, odluku parlamenta trebala bi potvrditi svaka od 15 članica Europske unije.

Izvorni prijedlog, prije rasprave u parlamentu, sadržavao je sigurnosne standarde, no zastupnici su podnijeli 50 amandmana kojima se ograničava uporaba matičnih stanica.

Zagovaratelji zabrane argumentiraju svoj stav etičkim načelima, a protivnici smatraju da će takva odluka zaustaviti znanstveni napredak.

Matične stanice osnova su za razvoj ljudskih tkiva i organa. Cilj istraživanja je pronaći načine popravka oštećenih tkiva i lijek za dijabetes, Parkinsonovu bolest, ozljede leđne moždine i ostale bolesti. Iako se matične stanice mogu uzeti od odraslih osoba, za istraživanja su bolje one iz ljudskog embrija.

Zemlje članice EU-a već su podijeljene oko toga pitanja i na različite načine reguliraju istraživanja matičnih stanica. Tako, primjerice, Belgija to pitanje nije zakonski uredila, dok ih Italija zabranjuje.

Većina istraživanja obavlja se u Sjedinjenim Državama, a europska biotehnološka industrija već je ograničena i na nekim drugim područjima, kao što je genetsko modificiranje hrane.

Pročitajte više