Europski parlament zatražio nove izbore u Rusiji, Medvjedev stiže u Bruxelles na "jezikovu juhu"

EUROPSKI parlament jučer je zatražio organiziranje novih slobodnih i regularnih izbora u Rusiji, pozivajući se na prijavu brojnih nepravilnosti tijekom izbornog procesa u toj zemlji. Europarlamentarci inicijativu su pokrenuli samo dan prije održavanja summita EU -Rusija u Bruxellesu.

EP u neobvezujućoj rezoluciji traži nove izbore na kojima će svim oporbenim strankama biti dozvoljeno sudjelovati. "Ovi su izbori pokazali da Rusija ne poštuje izborne norme OESS-a. Nedopustivo je da se nekima onemogućava natjecanje na izborima, a isto vrijedi i za uhićenja aktivista koji su prosvjedovali protiv izbornih rezultata", priopćeno je  u Europskom parlamentu.

Od ruskih vlasti traži se temeljita analiza izbornih malverzacija, kao i sankcioniranje odgovornih. U rezoluciji se naglašava i kako bi vlast pod hitno morala revidirati izborne zakone kako bi osigurala da bar predsjednički izbori budu regularni.

Medvjedeva u Bruxellesu očekuje "ribanje"

Ovaj pritisak europarlamentaraca došao je samo kao "foršpan" za ono što Medvjedeva očekuje danas u Bruxellesu. Tamo se održava summit EU - Rusija na kojem bi trebao biti odobren sporazum o postupnom prijelazu na bezvizni režima između EU i Rusije. Međutim, prema najavama europskih čelnika, summit bi mogao prerasti u "inkvizicijski skup".

Ministrica vanjskih poslova EU Catherine Ashton jučer je najavila kako susret s Medvjedevom europski čelnici imaju namjeru iskoristiti upravo kako bi izrazili zabrinutost zbog problema evidentiranih tijekom izbora. Medvjedeva će u Bruxelesu dočekati Barroso i Van Rompuy.

Pročitajte više