Europski pčelari dobili upozorenje o novom opasnom parazitu

EUROPSKI pčelari dobili su ozbiljno upozorenje ovog tjedna da se čuvaju egzotičnog novog parazita koji bi mogao iskorijeniti cijele kolonije pčela ako stigne u Europu.

Prema tvrdnjama Europske komisije, taj mali kukac ipak još nije viđen u Europi.

"To je parazit u razvoju i nitko ne zna gdje se točno nalazi u svijetu. Ne vjerujemo da je već u Europi", rekla je glasnogovornica Komisije. "On ima vrlo razoran učinak na pčele i uništava sve", dodala je glasnogovornica.

Poznat pod latinskim nazivom aethina tumida, taj kukac potječe iz sub-saharske Afrike ali se posljednjih godina proširio na Južnoafričku Republiku, SAD i Australiju.

Ličinke tog kukca, koje su otprilike jedna trećina veličine pčele, mogu se proširiti u košnicama prijenosom zaražene zemlje ili letenjem više od pet kilometara do novih košnica.

Prema novom propisu, europski pčelari morat će prijaviti sve što bi moglo pokazivati da se parazit pojavio u njihovim košnicama.

Petnaest zemalja članica EU proizvelo je oko 111.000 tona meda u 2000/01. u usporedbi s globalnom proizvodnjom od nekih 1,26 milijuna tona. Španjolska je najveći proizvođač meda unutar EU, a nakon nje slijede Francuska i Njemačka.

Pročitajte više