Europski povjerenik Hahn u Sarajevu podsjeća BiH na njezinu perspektivu u EU

Foto:

EUROPSKI povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, pozvao je u Sarajevu političare u Bosni i Hercegovini da provedu preuzete obveze i donesu odluke nužne za nastavak procesa europskih integracija, a predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je kako će nastojati učiniti sve što je nužno kako bi njegova zemlja bila spremna za idući krug proširenja EU.

Hahn je u Sarajevo doputovao u trenutku duboke političke krize u BiH i pojačanih napetosti izazvanih posljednjim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a nakon susreta sa Zvizdićem novinarima je kazao kako upravo sada želi podsjetiti na važnost nastavka provedbe reformi.

"Želio sam doći kako bih dao novi poticaj Bosni i Hercegovini i podsjetiti na njenu europsku perspektivu", kazao je Hahn.

Ispunjavanja upitnika Europske komisije

Prioritetnim je označio dovršenje ispunjavanja upitnika Europske komisije, nužnog kako bi se u Bruxellesu mogao otvoriti postupak razmatranja zahtjeva BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Hahn je osobno taj upitnik Zvizdiću predao još 9. prosinca 2016., a BiH je i na tom planu postavila neslavan rekord u regiji jer odgovore nije mogla kompletirati ni za godinu dana, dok je ostalim državama zapadnog Balkana za to trebalo od dva do pet mjeseci.

Kao i u svim sličnim situacijama, ispostavilo se kako je najveći problem u kompliciranom unutarnjem ustroju BiH jer se svaki odgovor na više od tri tisuće pitanja mora usuglasiti između države, dva entiteta, deset županija u Federaciji BiH i distrikta Brčko.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Zvizdić kazao je kako vjeruje da će taj posao ipak dovršen do kraja ove godine jer je sada usuglašeno i poslano na prevođenje 96 posto odgovora, a "1 do 2 posto" treba usuglasiti u tijelima koordinacije.


"Najvjerojatnije, no opet to ističem, ako ne dođe do bezrazložnih političkih blokada, posao oko upitnika završit ćemo do kraja godine", kazao je Zvizdić.

Hahn ističe da BiH još čeka niz zadaća i važnih odluka


Povjerenik Hahn podsjetio je kako, osim upitnika, ima još cijeli niz zadaća koje čekaju odluke i mjere vlasti u BiH, poput usvajanja razvojnih strategija, ali i novog zakona o trošarinama na razini države, kojim bi se osigurala sredstva za novi investicijski ciklus i nastavak gradnje mreže autocesta, što je blokirano već više od godinu dana.

Kako se u BiH vladajuća većina praktično raspala, tako u državnom parlamentu nema dovoljno zastupnika koji bi podržali novi zakon o trošarinama na gorivo, a bez toga nije moguće aktiviranje već dogovorenih kreditnih aranžmana za nastavak cestogradnje vrijednih oko 500 milijuna eura.

"Svrha svega su interesi građana, a kao i obično, ostat ću optimist i izraziti nadu da će se donijeti odgovarajuće odluke", kazao je Hahn, koji će se tijekom dana sastati i s liderima važnijih političkih stranaka u BiH kako bi ih uvjerio u to da u državnom parlamentu podupru donošenje potrebnih odluka i zakona.

Zvizdić je kazao kako njegova vlada želi osigurati da BiH u novoj strategiji EU-a, koja će biti objavljena u veljači, bude tretirana kao država koja može pratiti ostale države Balkana u procesu europskih integracija.

To je nužno kako bi BiH mogla biti uključena u idući krug proširenja Unije, istaknuo je Zvizdić koji drži i kako bi za stabilnost regije bilo iznimno važno da NATO odobri aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH, na što se čeka već deset godina.

Povjerenik Hahn u Sarajevu će se iza zatvorenih vrata sastati s članovima Predsjedništva BiH, a sudjelovat će i u ceremoniji otvaranja novog sjedišta Tužiteljstva BiH, čiju je gradnju financirala Europska komisija.
 

Pročitajte više