Europski servis izdao upozorenje za Hrvatsku, kažu da stiže toplinski val

Foto: Severe Weather Europe

METEOROLOŠKI servis Severe Weather Europe za vikend pred nama najavljuje ekstremno visoke temperature za ovaj dio godine.

> Pitali smo meteorologinju stiže li zaista ekstremna vrućina za vikend

Posebnu su pozornost dali području jugoistočne Europe, gdje spada i Hrvatska. Tako će se najviše dnevne temperature penjati i do 28 stupnjeva Celzijusa. To je, kaže ovaj servis, prava anomalija.

Temperature koje se najavljuju za vikend su, kaže ovaj portal, za desetak stupnjeva veće od prosjeka u ovo doba godine.

U istočnoj Hrvatskoj i Srbiji, gdje će biti najtoplije, mogli bi pasti i temperaturni rekordi.

HRT je, pak, u svojoj prognozi nešto umjereniji. I oni kažu da će biti toplo, ali ne spominju ekstremne vrućine.

U danima koji slijede, piše tako HRT o danima vikenda, u unutrašnjosti djelomice sunčano te i dalje relativno toplo. Uz više oblaka u subotu će na zapadu još gdjegod biti koje kapi kiše ili rosulje, a od ponedjeljka će oblačnije, uz povremenu kišu biti uglavnom u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Ujutro će mjestimice biti i magle. Vjetar većinom slab, a temperatura u blagom padu.

Na Jadranu tijekom vikenda toplije, te uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz mogućnost za malo kiše ponegdje na sjevernom dijelu u subotu. Od ponedjeljka ponovno oblačnije i svježije, premda i dalje iznadprosječno toplo za početak studenoga, uz povremenu kišu. Jugo će u subotu prolazno oslabjeti i na sjevernom Jadranu okrenuti na buru, gdjegod i jaku, podno Velebita i s olujnim udarima, a u nedjelju ponovno jačati, pa će početkom sljedećeg tjedna mjestimice biti i jako.

Pročitajte više