EUROPSKI SIMPOZIJ O ŠTITASTIM MOLJCIMA

U hotelu Croatia u Cavtatu danas je počeo s radom 2. europski simpozij o štitastim moljcima (bijelim mušicama) koji je okupio više od 150 agronoma, biologa, molekularnih biologa te drugih znanstvenika iz cijeloga svijeta.

Po riječima dr. Katje Žanić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, održavanje tog skupa od izuzetne je važnosti za Hrvatsku jer biologija, ekologija i načini suzbijanja štitastih moljaca, izuzetno štetne skupine kukaca za uzgoj povrća i cvijeća u staklenicima i plastenicima, nisu dovoljno istraženi u Hrvatskoj.

Organizatori su Europska organizacija za proučavanje štitastih moljaca i splitski Institut za jadranske kulture i melioraciju krša.

Prvi simpozij takve vrste održan je 2001. godine u Raguzi na Siciliji, a ovogodišnji se održava u trenutku kada splitski Institut za jadranske kulture i melioraciju krša obilježava 110. obljetnicu svoga postojanja.

U sklopu 2. europskog simpozija o štitastim moljcima sudionici će posjetiti dolinu Neretve gdje će se predstaviti i poljoprivreda neretvanskog kraja i to plastenička proizvodnja te proizvodnja povrća i mandarina na otvorenom.

(Hina) xhš ydd

Pročitajte više