Europski stručnjaci za supove posjetili Krk

STRUČNJAK za bjeloglave supove Juan Jose Sanchez Artes iz Španjolske i direktor Projekta za vraćanje supova na Balkanski poluotok Michel Terrasse iz Francuske posjetili su danas otok Krk, a u Skrbčićima su razgovarali s predstavnicima krčkih ovčara o nedavnom trovanju 17 bjeloglavih supova.

Ovčari su gostima objasnili svoje probleme s alohtonom divljači, zbog čijeg su trovanja slučajno stradali i ti zakonom zaštićeni strvinari.

Stočari kvarnerskih otoka dulje upozoravaju na štetu koju im na stadima čine alohtone životinje - najviše medvjedi i divlje svinje, a na nekim otocima i lisice i jeleni. Kampanju za uklanjanje alohtonih vrsta s kvarnerskih otoka provodi Savez udruga Kvarnera i creski Eko-centar "Caput Insulae Beli".

Glasnogovornica Kampanje Gordana Pavoković rekla je da su stručnjaci za bjeloglave supove Hrvatsku posjetili radi njezina uključivanja u Akcijski plan za zaštitu i vraćanje supova na Balkan. Istaknula je da su nekad u Hrvatskoj i na Balkanu obitavale četiri vrste supova - supovi crkavica, starješina, kostoberina i bjeloglavi sup - te da je svrha Akcijskoga plana vratiti sve vrste na prijašnja obitavališta.

Gordana Pavoković je istaknula kako su stručnjaci Juan Jose Sanchez Artes i Michel Terrasse danas upozorili da je problem alohtone divljači potrebno definirati i rješavati na razini Vlade, te da ga treba rješavati cjelovitim i stručnim pristupom i metodama.

Stručnjaci za bjeloglave supove u Hrvatskoj borave od 3. veljače. U Zagrebu su s predstavnicima Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode razgovarali o Akcijskom planu za zaštitu i vraćanje supova na Balkan te o europskoj Protutrovačkoj kampanji i njezinim dosadašnjim rezultatima u Španjolskoj. Posjetili su creski Eko-centar "Caput Insulae Beli", obišli oporavilište i hranilišta supova te orintološke rezervate na Cresu, a posjetili su i Park prirode Učku. Sutra će boraviti u Zagrebu, gdje će posjetiti Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Pročitajte više