Europski sud: Hrvatska mora platiti 40.000 eura obitelji poginule Afganistanke Madine

Foto: Caritas/Twitter

U STUDENOM 2017. godine šestogodišnja djevojčica Madina iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.

Europski sud za ljudska prava sad je odlučio da Hrvatska obitelji djevojčice treba isplatiti odštetu od 40 tisuća eura zbog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima.

Podsjetimo, Madinu je onda udario vlak, a hrvatska policija je djevojčicu odvela u bolnicu u Hrvatskoj, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je protjerala opet prema Šidu na srbijanskoj strani granice.

MUP Srbije izvijestio je kako je Madina poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju.

Odbačena kaznena prijava

Obitelj djevojčice podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kaznenu prijavu odbacilo je nadležno državno odvjetništvo, a zatim je obitelj podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su zbog neučinkovite istrage smrti Madine povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017.

Sud za ljudska prava: Istraga o smrti nije bila učinkovita 

Obitelj je zatim tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Presuda ovog suda objavljena je danas i prema njoj Hrvatska mora obitelji platiti 40 tisuća eura.

Sud je utvrdio da je "istraga smrti djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu temeljito rješavale".

Sud također drži da su "neki podnositelji zahtjeva kolektivno protjerani iz Hrvatske, a da je država ometala učinkovito ostvarivanje prava podnositelja na individualan zahtjev, ograničavajući, između ostalog, pristup odvjetniku".

U presudi se navodi da istražitelji nisu provjerili nedosljednosti u izvještajima policije, a nisu ni usporedili GPS podatke s mobitela obitelji poginule djevojčice s podacima iz policijskog automobila, kako je to predložila pravobraniteljica.

Hrvatska mora platiti i troškove suđenja

Hrvatska je ignorirala i optužbe iz MUP-a Srbije, koji je izvijestio da je Madina poginula neposredno nakon što su je hrvatski policajci na silu pokušali vratiti natrag u Srbiju, navodi sud.

Pored 40 tisuća eura odštete, Hrvatska mora snositi i troškove suđenja od 16.700 eura.

Uskoro opširnije

Presuda Europskog suda u slučaju male Madine by Index.hr on Scribd

Pročitajte više