Europski sud presudio: Troškovi EU parlamentaraca ostaju tajna

Foto: EPA

EUROPSKI sud pravde presudio je da će troškovi zastupnika Europskog parlamenta ostati tajni. Naime, novinari su pokrenuli kampanju kako bi se u Bruxelles i poslovanje EU parlamentaraca unijelo više transparentnosti, javlja Independent.

Podaci ostaju tajni

Europski sud pravde presudio je ipak da Europski parlament ima pravo odbiti zahtjeve za informiranje o troškovima zastupnika, i to na osnovu toga da bi ustupanje informacija značilo kršenje zaštite privatnosti i integriteta pojedinaca, odnosno EU parlamentaraca.

Sud je presudio i da informacije ne bi smjele biti ustupljene ni u anonimnom obliku kojim bi se štitila privatnost. Primjerice, EU parlament po ovoj presudi ne smije objaviti samo troškove bez konkretnih imena kako bi se znao trošak, ali kako se ne bi vidjelo na kojeg se zastupnika točno odnosi. Sud je poručio da bi takvo odavanje informacija samo predstavljalo dodatni administrativni teret, a bilo bi beskorisno jer ne bi bilo imena zastupnika.

Odbijanje zahtjeva

Europski parlament kontinuirano je odbijao zahtjeve za detaljne informacije o putnim troškovima 751 zastupnika, kao i njihovim dnevnicama te drugim novčanim izdacima na koje imaju pravo. Oko 450 milijuna eura godišnjeg budžeta EU parlamenta odlazi na plaće, putne troškove i troškove ureda zastupnika, dok još 40 milijuna eura odlazi na dodatne troškove, javlja Independent.

Radi se o procjeni, a upravo kako bi se došlo do konkretnih podataka, novinari i novinarske udruge iz 28 država članica prošle su godine zatražili od EU parlamenta spise o troškovima za posljednje četiri godine.

Ti spisi bi konkretno trebali uključivati informacije o novcu koji su zastupnici primili uz plaću, što uključuje njihove opće troškove, troškove putovanja, dnevnice te trošak koji odlazi na njihovo osoblje, odnosno pomoćnike.

Zahtjev iz 2015. godine

Nakon što je taj zahtjev iz 2015. godine odbijen, okrenuli su se Europskom sudu pravde, koji je presudio protiv njih.

"Današnjom presudom, Sud odbija zahtjev novinara i potvrđuje odluke parlamenta o odbijanju pristupa zatraženim informacijama", zaključio je sud.

Independent javlja i da su u srpnju ove godine EU parlamentarci odbili usvojiti zakon koji bi im nametnuo stroža pravila o troškovima, a javljaju i kako EU parlamentarci ne moraju zadržavati račune ili objašnjavati na što troše novac.

Pročitajte više