Europski tužitelji odgovorili Plenkoviću

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Europsko tužiteljstvo potvrdilo je za Jutarnji list da je tzv. afera Geodezija u njihovoj nadležnosti te da sve nadgleda stalno vijeće s tri europska tužitelja iz drugih država članica.

>> Registar Agera: Afera Geodetski

"Svaku važnu odluku u istragama Europskog ureda javnoga tužitelja (EPPO), uključujući i onu o započinjanju istrage zasnovanu na pravnoj analizi nadležnosti EPPO-a, nadgleda nadležno stalno vijeće.

Stalna vijeća su sastavljena od po tri europska tužitelja iz drugih zemalja članica, a ne iz same zemlje koja provodi istragu. To je napravljeno da bi se osiguralo nezavisno i objektivno nadziranje svakog slučaja.

Stalno vijeće motri akcije koje se poduzimaju tijekom pojedine istrage te odlučuje kada se ide u progon, a kada se obustavlja istraga ili primjenjuje skraćena procedura", dio je odgovora koji je Jutarnji list dobio iz Ureda glavne europske tužiteljice Laure Kövesi nakon nastavka optužbi premijera Andreja Plenkovića da EPPO uopće nije nadležan za slučaj Ministarstva kulture. Radi se o 3D snimanju zgrada nakon potresa koje je Ministarstvo kulture povjerilo zagrebačkom Geodetskom fakultetu, a EPPO osumnjičio dvojicu profesora s tog fakulteta da su dio novca pronevjerili.

Navedeni dio odgovora iz EPPO-a može se referirati na Plenkovićeve tvrdnje iz kojih proizlazi kako hrvatski premijer smatra da hrvatski ured EPPO-a zapravo nikome ne polaže račune.

"Ljudi misle da su to stranci, nisu, to su Hrvati, zamjenici državnih odvjetnika koji su radili prije u hrvatskom državnom odvjetništvu, a sada su se preselili u okviru iste institucije u sobu na čijem ulazu piše Ured europskog javnog tužitelja. Nema tu Luksemburžana, Francuza, Nijemaca... Sve su to naši ljudi", rekao je Plenković u jednoj od svojih izjava u kojima opetovano spori nadležnost europskih tužitelja, piše Jutarnji.

>> Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da ni jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više