Europski vođe razgovarali o sukobima u Ukrajini

Foto: Hina

RUSKI, ukrajinski, francuski i njemački čelnik telefonom su razgovarali o rješavanju sukoba na istoku Ukrajine, dan pošto je novi posebni izaslanik Washingtona uputio optužbe Moskvi.

Četvero čelnika su prvo saslušali izvješće voditelja promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o poštovanju primirja, navodi se u priopćenju Kremlja.

Povlačenje postrojba

"Čelnici su zatim razmijenili mišljenje o stanju na jugoistoku Ukrajine upozorivši na ozbiljne poteškoće u primjeni mirovnog ugovora iz Minska iz veljače 2015.", dodaje se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je "opširno iznio rusko stajalište o glavnim odredbama ugovora", dodaje se.

Čelnici su kao prioritet istaknuli povlačenje postrojba i teškog oružja s ranije utvrđenih područja i četvrti, navodi se u posebnom priopćenju njemačke vlade.

"Francuski predsjednik i kancelarka (njemačka, Angela Merkel) zauzeli su se za primjenu recipročnih mjera, razmjenu zarobljenika do kraja godine (...) i za nastavak gospodarskih veza", dodaje se u tekstu.

Prvi telefonski razgovor

Ovo je prvi telefonski razgovor u takozvanom Normandijskom formatu u mandatu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je potkraj svibnja pozvao da se taj razgovor organizira u "najkraćem mogućem vremenu".

Razgovor se događa dan nakon izjava novog posebnog izaslanika Washingtona za pregovore o Ukrajini Kurta Volkera koji je Moskvu optužio da je odgovorna za "vrući sukob" na istoku te zemlje.

U novoj eskalaciji sukoba na tom području od srijede je poginulo 11 ukrajinskih vojnika.

U tom sukobu koji već tri godine traje na istoku Ukrajine poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da financijski i vojno pomaže pobunjenicima, što Moskva niječe.

Pročitajte više