Eurozastupnica stigla u Barcelonu, odmah su je uhitili

Foto: EPA

KATALONSKA eurozastupnica Clara Ponsati (66), za kojom je u Španjolskoj bio raspisan uhidbeni nalog zbog organiziranja referenduma o neovisnosti 2017. godine, uhićena je danas u Barceloni, kamo je ranije tijekom dana došla automobilom iz susjedne Francuske. Ponsati je posljednjih pet godina živjela u Škotskoj i Belgiji.

Autom je prošla granicu, zatim su je uhitili

Nakon što je automobilom prešla francusko-španjolsku granicu, na kojoj nema policije jer su obje zemlje u zoni Schengena, Ponsati je produžila do Barcelone gdje je u središtu grada, u prostorijama udruge katalonskih novinara, održala konferenciju za medije.

Istaknula je da se nije vratila u Kataloniju prvi put nakon neuspješnog pokušaja stjecanja neovisnosti kako bi se nagodila s državom Španjolskom, već da bi joj pokazala obraz, a katalonske institucije prozvala je zbog pasivnosti kada je riječ o sustavnom kršenju prava Katalonaca.

Dodala je i da želi prokazati Europsku uniju, koja okreće glavu od katalonskog pitanja. Ponsati je od 2018. predavala ekonomiju na sveučilištu u Škotskoj, a od 2020. je zastupnica u Europskom parlamentu.

Uhićena je na ulici

Katalonska policija ju je privela na ulici dok je šetala u pratnji odvjetnika temeljem uhidbenog naloga raspisanog s Vrhovnog suda u Madridu. Na tom sudu se sudilo ostalim organizatorima referenduma o neovisnosti Katalonije. Ponsati je u vrijeme referenduma bila zadužena za obrazovanje u katalonskoj vladi.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je u Madridu novinarima prilikom izlaska iz parlamenta da će sud odlučiti o daljnjim koracima. "Vidjet ćemo kako će se Vrhovni sud odnositi prema mom povratku. Još uvijek je neizvjesno što će se dogoditi", rekla je Ponsati prije nego što je privedena.

Ponsati se odlučila vratiti dva mjeseca nakon što je španjolski Vrhovni sud uslijed reforme zakona odbacio točku optužnice koja je uključivala pobunu. Ona je sada optužena zbog neposluha jer se oglušila o naredbu Ustavnog suda da se obustavi organiziranje referenduma dok je bila članica regionalne vlade.

Bivši katalonski premijer se i dalje nalazi u Belgiji

Ponsati je jedna od petero katalonskih zagovornika neovisnosti koje su strane države odbijale izručiti Španjolskoj. Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, koji je također zastupnik u Europskom parlamentu, i dalje se nalazi u Belgiji.

Oni su proglasili neovisnu republiku Kataloniju, no ta neovisnost nije bila primijenjena. Nakon referenduma je španjolska vlada privremeno preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, a petero članova katalonske vlade otišlo je u inozemstvo gdje je nastavilo s političkim zahtjevima o organiziranju novog dogovornog referenduma.

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7.5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, ima svoju vladu, parlament i policiju, a stanovnici su prema posljednjim anketama podijeljeni po pitanju pune neovisnosti. U posljednje vrijeme došlo je do podjele u pokretu za neovisnost.

Puigdemont zagovara primjenu proglašene neovisnosti, dok aktualni predsjednik katalonske vlade Pere Aragones tvrdi da je potrebno razgovarati sa španjolskom vladom. Španjolska vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom ponavlja da referendum o neovisnosti nije u skladu s ustavom Španjolske.

Pročitajte više

 

Pročitajte više