Eurozastupnici traže međunarodnu istragu o krađi izbora u Srbiji

Foto: EPA

Eurozastupnici su večeras u Europskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o "izbornoj prijevari u Srbiji", a dio njih pozvao je države članice Europske unije da ne prihvate rezultate izbora dok se ta istraga ne okonča.

Prijevremeni parlamentarni i djelomično lokalni izbori, uključujući i za Beograd, održani su 17. prosinca, a državno izborno povjerenstvo proglasilo je pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke predsjednika Aleksandra Vučića.

Oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" je, govoreći o brojnim nepravilnostima, optužila vladajuće da su izbori pokradeni, prvenstveno u Beogradu. Na brojne nepravilnosti i izborni inženjering ukazali su i međunarodni promatrači, čije se cjelovito izvješće očekuje u narednim tjednima.

"20 godina pratim izbore, ovo još nisam vidjela"

"Nema demokracije bez fer i slobodnih izbora", poručio je tijekom večerašnje rasprave u EP-u zastupnik zelenih Thomas Waitz, ocijenivši da to nije bio slučaj s prosinačkim izborima u Srbiji, prenijeli su večeras beogradski mediji iz Strasbourga.

Njegova stranačka kolegica Viola Von Cramon naglasila je da je bila promatrač na brojnim izborima, ali da u 20 godina nije svjedočila takvoj situaciji kakva je bila u Srbiji tijekom prosinca.

Spominjući masovne migracije birača SNS u Beograd, kao i dovođenje ljudi iz Republike Srpske, Von Cramon je konstatirala kako je jasno da su izbori ukradeni, a da je postizborna situacija u Srbiji takva da je potrebna međunarodna istraga.

Govoreći o izborima u Beogradu, ona je naglasila da bi oporba pobijedila da izbori nisu pokradeni, te da se oporbi onemogućava da Ustavnom sudu Srbije podnese zahtjeve za njihovim poništenjem.

"Ulazak u EU možda nije cilj srpskog vodstva" 

Von Cramon je ocijenila da je i međupartijski dijalog instrument za medijaciju između vlasti i oporbe, te da je EP u toj situaciji kredibilan partner za obje strane.

Slovenski socijaldemokratski zastupnik Matjaž Nemec poručio je da ne može zamisliti budućnost EU bez Srbije i njezinih građana kao ravnopravnih članova, ali strahuje da članstvo u EU "možda nije iskren, strateški i krajnji cilj srpskog vodstva". 

Pročitajte više