Eurozastupnici traže potporu za europski ustav

Velika većina zastupnika u Europskom parlamentu pozivaju u utorak na potporu prvom europskom ustavu koji bi mogao biti odbačen na nacionalnim referendumima.

Sve članice EU-a moraju ratificirati ustav kako bi stupio na snagu, a nekoliko njih, među kojima su euroskeptične Velika Britanija i Danska, zatim Francuska, Češka, Nizozemska i Poljska organizirat će referendume u idućih dvije godine.

"Moramo narasti od minibusa s 15 sjedišta u veliki autobus koji može primiti 25 putnika i imati mjesta za buduće putnike", kazao je britanski zastupnik Richard Corbett.

Sve glavne stranke u Parlamentu izrazile su potporu tekstu ustava, no kritičari ustava tvrde da je to recept za neobuzdani kapitalizam bez odgovarajuće socijalne zaštite ili nacrt za europsku "superdržavu" u kojoj Bruxelles ima previše ovlasti.

Ako ustav ne prođe na nacionalnim referendumima, neće stupiti na snagu i europski će čelnici morati pokrenuti nove pregovore.

Dobijanje potpore unutar Unije bit će teško ostvariti zbog raširene apatije prema EU institucijama što se posebno iskazalo slabim odazivom na posljednjim europskim izborima u lipnju.

Europska povjerenica Margaret Wallstrom koja je zadužena za poboljšanje slike EU-a, izjavila je da 68 posto europskih građana podržava ustav iako priznaju da ne poznaju njegov sadržaj.

(Hina) xbis ysv

Pročitajte više