Eurozastupnici traže sankcije za ubojice Iranke Mahse Amini

Foto: EPA

ZASTUPNICI Europskog parlamenta pozvali su danas u usvojenoj rezoluciji da se sankcioniraju iranski dužnosnici upleteni u ubojstvo mlade Iranke Mahse Amini. 

Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdkinja, umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog "nepropisnog nošenja hidžaba". 

Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena jer je pala u komu. Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima. 

Zastupnici pozvali EU da sankcionira ubojice mlade Iranke

Eurozastupnici su osudili njezinu smrt i pozvali EU da sankcionira njezine ubojice i sve koji su sudjelovali u nasilnom gušenju prosvjeda s više žrtava, priopćio je Europski parlament. 

Pozvali su Vijeće UN-a za ljudska prava da istraži najnovije događaje u Iranu. Zastupnici pozivaju i članice EU koje imaju diplomatske predstavnike u toj zemlji da koordiniraju svoje djelovanje kako bi zaštitile borce za ljudska prava, osobito borce za prava žena i osobe s dvojnim državljanstvom neke od država članica EU i Irana, navodi se u priopćenju. 

Zastupnici također zahtijevaju od iranskih vlasti da odmah i bezuvjetno oslobode sve osobe koje su zatvorene isključivo zbog mirnog ostvarivanja svojih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja te da odbace sve optužbe protiv njih i svih drugih boraca za ljudska prava, dodaje se. 

Sankcije Iranu

EU je 12. travnja 2011. uvela sankcije Iranu zbog teških kršenja ljudskih prava. Dodatne mjere uvedene su 23. ožujka 2012., uključujući embargo na opremu koja se može koristiti za unutarnju represiju i na opremu koja se može koristiti za nadzor ili presretanje internetske i telefonske komunikacije na mobilnim ili fiksnim mrežama. Ove sankcije su na snazi ​​do 2023. godine.

Novi paket sankcija mogao bi biti pripremljen za sastanak ministara vanjskih poslova EU 17. listopada. Za njegovo usvajanje potrebna je jednoglasna odluka svih članica.

Pročitajte više

 

Pročitajte više